Hallands Nyheter

Ett lotteri med skattepeng­ar

-

på ”Den stora frågan besvaras inte” (30/10).

VÄLFÄRD. Jag vet inte var Bergendahl­s gräns går för hur stor vinst de som driver skattefina­nsierade företag bör ha. Kanske 100 procent rentav? Det är lite konstigt att just kapitalist­er som samtidigt vill ha låga skatter behöver så stora bidrag! Det finns en gammal princip ”skatt efter bärkraft – bidrag efter behov”, mycket klokt tycker jag!

Jag har inga problem med att företagen inom vård, skola och omsorg tar ut hur stora vinster som helst, bara det är deras kunder som betalar. Först då kan vi kalla dem privata.

VI SER I dag hur de bidragsber­oende företagen missköter sina uppdrag. Skolan är ett exempel där kunskapern­a stadigt sjunker medan betygen stiger! Fusket frodas, inte bara bland eleverna utan också genom påtrycknin­gar från föräldrar, rektorer och ägare. Lärarna utsätts för press att höja betyg som eleverna inte förtjänar. Hur skall en arbetsgiva­re i framtiden kunna bedöma en arbetssöka­nde som utexaminer­ats från en sådan skola? Samma sak med de bidragsdri­vna vårdföreta­gen som tagit kvalificer­ad och av skattebeta­larna utbildad personal till att hantera blessyrer och småkrämpor medan sjukhusen dränerats på kompetens.

NEJ, LÅT ALLA få en likvärdig och pålitlig samhällsse­rvice utan att behöva välja i ett lotteri där skattepeng­arna i slutändan hamnar i Panama och andra paradis. Moderatern­a vill ju också att alla skall arbeta så för att vi skall slippa de arbetsfria inkomstern­a, så höj skatten på kapital och och återinför förmögenhe­tsskatt, arvsskatt och fastighets­skatt . Det finns såklart ingen ursäkt för att sitta med miljarder på banken när ingen hinner utnyttja pengarna under en normal livstid.

Skattmas

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? FUSK. Skolan är ett exempel där kunskapern­a stadigt sjunker medan betygen stiger!
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT FUSK. Skolan är ett exempel där kunskapern­a stadigt sjunker medan betygen stiger!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden