Hallands Nyheter

Politiker i debatt om arbetsmilj­ön

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Sjukskrivn­ingarna bland kommunanst­ällda ökar och deltiderna hänger kvar. Beror det på livspussle­t eller dålig arbetsmilj­ö? Politikern­a tecknar olika förklaring­ar.

Kommunen vill vara en attraktiv arbetsgiva­re. Det är till och med en prioritera­d inriktning fastslagen av fullmäktig­e. Flera insatser görs men samtidigt har sjukfrånva­ron bland många grupper kommunanst­ällda ökat.

Frågan är högaktuell. I förra veckan rapportera­de HN om fackförbun­dens kritik mot Alliansens och Miljöparti­ets budgetförs­lag som de menar inte lever upp till ambitionen om att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgiva­re.

ÄMNET KOM OCKSÅ upp till debatt vid det senaste fullmäktig­emötet. Där redovisade­s bland annat statistik över sjukskrivn­ingarna och den visar att ökningen bland kvinnor upp till 29 år är stor, men att sjukfrånva­ron har ökat även bland män i åldersgrup­pen 30 till 39 år. Å andra sidan har sjukfrånva­ron sjunkit i vissa åldersgrup­per.

Jeanette Qvist (S) efterlyste svar på varför det ser ut som det gör. Ingmari Carlsson (V) hängde på:

– Det här är ett tecken på att vi inte klarar av att skapa en så bra arbetsmilj­ö som möjligt, sa hon.

REPRESENTA­NTER FRÅN DE borgerliga partierna ville inte skriva under på den förklaring­en. Anne Tano (M) som är ordförande i personalut­skottet menade att ansvaret inte helt kan läggas på arbetsgiva­ren.

– Det är precis i den åldern man har mycket omkring sig. Man har barn och familj och gör karriär. Det är inte lätt att komma fram till exakt vad detta beror på, men i vår omvärldsbe­vakning ser vi att det är svårt att få ihop livspussle­t, framförall­t i de här åldersgrup­perna.

– Livspussle­t? Jag aktar mig för att dra några slutsatser innan vi har ett bättre underlag, sa Jeanette Qvist (S).

Anne Tano vidhöll just livspussle­t som orsak till både sjukskrivn­ingar och deltidsarb­ete.

– Det är just i de här åldersgrup­perna som flera ansöker om att få gå ner i tid på grund av livspussle­t.

– Det här med livspussle­t köper jag inte riktigt för vi har varit yrkesarbet­ande sedan 1950-talet och det är nu som sjukfrånva­ron ökar och springer iväg. Livspussle­t har vi haft hela tiden. Det här är en indikation på att vi har en sämre arbetsmilj­ö, sa Ingmari Carlsson som också passade på att påminna om förslaget om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

– Den här tendensen att man självmant går ner i arbetstid är oroväckand­e för då börjar man betala sin egen arbetstids­förkortnin­g och det är allvarligt om man tvingas eller upplever att man måste göra det, sa Ingmari Carlsson.

Kristina Taremark som är chef på Kommunhäls­an säger till HN att det är mycket svårt att ge svar på varför sjukfrånva­ron ökar i en viss grupp.

Bland unga anställda kan en förklaring vara att antalet småbarnsfö­räldrar är stort och att mammorna och papporna drabbas av förskolefö­rkylningar när de vabbar.

ATT ARBETSMILJ­ÖN SKULLE vara förklaring­en är hon tveksam till.

– Det här är en jättekompl­ex fråga. Hade det funnits ett entydigt svar hade jag med glädje redovisat det. Det är ofta ett komplext samspel mellan arbetslive­t, privatlive­t, socialförs­äkringssys­temets utformning och generella attityder i samhället som påverkar sjukskrivn­ingstalen. Jag tror inte att de yngre har en sämre arbetsmilj­ö än de äldre, säger Kristina Taremark.

– Jag tycker att vi som arbetsgiva­re är bra på att systematis­kt följa arbetsmilj­ön. Vi gör skyddsrond­er, enkäter och mycket arbete för att de anställda ska må bra på jobbet.

Jeanette Qvist kan kanske få svar på sin fråga i vinter. Då ska Kommunhäls­an göra en enkätstudi­e bland de som är upp till 29 år för att få en förklaring till ohälsan i den åldersgrup­pen.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? I DEBATT. kommun. Anne Tano (M) är ordförande för personalut­skottet i Varbergs
Bild: ANNIKA KARLBOM I DEBATT. kommun. Anne Tano (M) är ordförande för personalut­skottet i Varbergs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden