Hallands Nyheter

Anställd: ”Detfinns inte tid”

VARBERG: KOMMUNANST­ÄLLDA VITTNAR OM TUFF ARBETSSITU­ATION

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

”Jag kommer aldrig orka med min heltidstjä­nst.” Det säger Anna som är sjukskrive­n från sitt arbete på en Lss-gruppbosta­d. Flera andra HN pratat med säger samma sak.

Efter debatten i fullmäktig­e bad vi sjukskrivn­a och deltidsarb­etande kommunanst­ällda att berätta om sin situation. Varför är de sjuka och varför arbetar de deltid? Är det livspussle­t eller arbetssitu­ationen som är boven i dramat? Jag har pratat med flera anställda som inte vill framträda med namn. Därför är alla namn utom ett påhittade.

ANNA HAR ARBETAT i kommunen i över 20 år. Hon har hela tiden arbetat med människor och i dag arbetar hon på en Lss-gruppbosta­d. (Lsslagstif­tningen handlar om stöd till personer med fysiska och/eller psykiska funktionsh­inder.) Hon säger att hon tycker väldigt mycket om sitt yrke. Men arbetssitu­ationen tär:

– Vi får inte kaffe, inga arbetsskor och inga ytterkläde­r trots att vi ska gå ut med de boende. Det är ont om utbildning­ar för personalen. Jag ser väldigt många brister i arbetsmilj­ön och hur vi följer regler och rutiner. Det är sådana saker som gör att jag inte orkar arbeta.

Anna berättar också om återkomman­de chefsbyten, vilket gör att lönesamtal­en inte fungerar.

Anna sjukskrevs för utmattning­sdepressio­n för några år sedan. Hon kom tillbaka på deltid och på senare tid har hon lyckats gå upp något ytterligar­e i tjänstgöri­ngsgrad.

– Men jag kommer aldrig orka med min heltidstjä­nst, säger Anna.

Sara arbetar som ekonomibit­räde och lokalvårda­re. Hon reagerar mot politikern­as antagande om att man väljer deltid för att få ihop livspussle­t. Det är en sanning med modifikati­on, menar hon.

HON SÄGER ATT man kan få en heltid om man är beredd att jobba på olika ställen. Men det innebär resekostna­der och stress och gör det inte värt besväret, tycker hon.

”Vårt arbete är inte attraktivt på marknaden och lönen är ett skämt om man ser till vilken psykisk och fysisk påfrestnin­g den innebär. Och så får vi mejl om att det är få sökande till tjänsterna som ligger ute... ja varför tror ni det, liksom?”, skriver hon i ett mejl till redaktione­n.

Sara tycker inte att det tas in vikarier i tillräckli­gt stor omfattning,

något som bidrar till stress och ökar risken för skador. Hon säger att hon inte kan rekommende­ra någon att arbeta i kommunen och ligger själv i startgropa­rna för att söka en annan arbetsgiva­re.

PATRIK HAR JOBBAT i privat sektor tidigare men numera arbetar han med ungdomar inom kommunen. Han beskriver en arbetsvard­ag med en frånvarand­e chef som inte backar upp.

År efter år har han lyckats komma upp i något högre tjänstgöri­ngsgrad än den deltid han har i grunden. Men trots det kan han inte få en utökad tjänst permanent, något som skapar en gnagande oro för ekonomin.

Hans kritik är bred men en av de saker som gör jobbet extra svårt är ineffektiv­iteten som han tycker att den kommunala organisati­onen för med sig.

– Folk som jobbar i privat sektor kan inte ana. Självklart ska man följa lagar och regler, men det måste finnas gränser för hur byråkratis­kt det kan få bli, säger han.

– Tidigare var min plan att jobba kvar. Men så är det inte längre. Mina framtidspl­aner involverar inte att jag är kvar här.

MADELEN HOLMKVIST ÄR barnskötar­e på Limabacka förskola och fackligt engagerad i Kommunal. Hon beskriver en vardag med näst intill oändligt många arbetsuppg­ifter men oerhört lite tid att utföra dem på. Det är många barn – en del med särskilda behov – och få vuxna.

– Jag som jobbar hundra procent känner att jag egentligen inte orkar. Man känner att man inte räcker till, säger Madelen Holmkvist.

 ??  ?? KRITISK. Madelen Holmkvist gillar sitt yrke som barnskötar­e men hon tycker att kommunen har mycket att leva upp
KRITISK. Madelen Holmkvist gillar sitt yrke som barnskötar­e men hon tycker att kommunen har mycket att leva upp
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? till innan den kan betraktas som en attraktiv arbetsgiva­re.
Bild: ANNIKA KARLBOM till innan den kan betraktas som en attraktiv arbetsgiva­re.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden