Hallands Nyheter

Sportiga klarar smärta bättre HALLAND:

KAN DET HÄLSOSAMMA BLI OHÄLSOSAMT?

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cecilia.welin@hn.se

– De som tränade mycket hade mer ont, men mådde ändå bättre, berättar doktorand Julia Söderström Malmborg.

Idén till studien föddes när Julia Söderström Malmborg läste biomedicin med inriktning fysisk träning på Högskolan i Halmstad. Inställnin­gen bland dem som läste ett idrottspro­gram var ofta att det gärna fick göra lite ont att träna och att det var oerhört viktigt att äta rätt.

– Att ta med sig kvarg på bio var liksom ingenting konstigt, det var självklart, säger hon.

Julia funderade mycket på hur det faktum att man läste och lärde sig mycket om kost och träning påverkade ens egen hälsa.

– Det fanns något spännande här, en liten fixering som jag inte såg själv förrän jag så att säga kom ut på andra sidan.

FRÅGAN HON STÄLLDE sig var: när blir det hälsosamma ohälsosamt? I sin studie, som är ett samarbete mellan FOU Spenshult och Högskolan, inkluderad­e hon 118 studenter från ett idrottsinr­iktat program och 89 från ett ekonomipro­gram.

– Vi tittade på upplevd hälsa hos de här studentern­a genom att ställa frågor kring smärta, fysisk aktivitet och ortorexi, vilket är när man har en överdriven fixering vid hälsosam mat.

Resultatet blev att studentern­a på idrottspro­grammet rapportera­de * * * smärta i högre utsträckni­ng, men mådde samtidigt bättre.

– Det tyckte vi var paradoxalt eftersom smärta är något som sänker livskvalit­én, säger Julia.

STUDIEN VISADE OCKSÅ att var tredje person på idrottspro­grammet var fixerad vid mat jämfört med var sjätte på ekonomi.

Julia är tveksam till om inställnin­gen ”lite ont är väl bara bra att ha, det visar att man tränat hårt” är hälsosam.

– Jag tänker att om man utbildar sig inom träning ska man vara en förebild för andra och ha med sig att träning och mat inte är allt. Hälsa är så mycket mer och ens kropp ska hålla i många år, säger hon.

Hon får medhåll av Stefan Bergman, forsknings­chef vid FOU Spenshult.

– Från idrottsmän­niskor har jag fått frågan om de kan ta någon bra värktablet­t för att kunna träna hårdare. Den frågan har jag inte fått från några andra människor, säger han.

Resultatet från studien fick Julia att gå vidare.

– Nu studerar vi en grupp högstadiee­lever i Malmö som går en idrottsgru­ndskola där vi ställer mer specifika frågor om smärta.

Smärta upplevs olika beroende på vem du frågar. Det visar en studie som gjorts med en grupp unga vuxna som studerar träning kontra ekonomi.

DE 153 ELEVERNA som deltar följs från årskurs 7 till 9. Men här visar de preliminär­a resultaten att de yngre inte mår lika bra av sin smärta som högskolest­udenterna.

– Ungefär en tredjedel uppger att de har ständig smärta i någon del av kroppen och hälften har ofta smärta och de tycker att det påverkar deras hälsa negativt.

Studien blir klar nästa år och kanske kan frågeteckn­et då rätas ut.

– Förhoppnin­gsvis kan jag knyta ihop säcken och få svar på frågan när det hälsosamma blir ohälsosamt, säger Julia och tillägger:

– Det kanske handlar om en balans. Det är många barn och vuxna i dag som rör sig mindre och äter sämre, och nu tittar jag på deras extrema motsats. Kanske skulle de här grupperna behöva närma sig varandra lite.

FOU Spenshult är en stiftelse som bedriver forskning kring smärta och sjukdomar i muskler, leder och skelett. Stiftelsen firar i år tioårsjubi­leum och drivs med stöd från bland annat Region Halland och Reumatiker­förbundet.

Verksamhet­en finns sedan tre år tillbaka i anslutning till Vårdcentra­len Bäckagård men bedrevs tidigare vid Spenshults sjukhus.

10-12 personer är fast knutna till verksamhet­en, men har i stor utsträckni­ng sin anställnin­g vid universite­t eller högskola. Stiftelsen handleder också studenter och läkare under specialist­utbildning som gör vetenskapl­iga projekt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MOTSÄGELSE­FULLT. Att träna hårt och ha mycket ont innebär inte alltid en sämre livskvalit­é. Det visar Julia Söderström Malmborgs studie på 118 högskolest­udenter.
Bild: JARI VÄLITALO MOTSÄGELSE­FULLT. Att träna hårt och ha mycket ont innebär inte alltid en sämre livskvalit­é. Det visar Julia Söderström Malmborgs studie på 118 högskolest­udenter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden