Hallands Nyheter

Svenskt Näringsliv­s ordförande: Vad får jag?

- OLA WESTERBERG/TT

I paradisläc­kan finns också förmögna svenskar som vill minska sin skatt. Bland dem Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv, med skatteuppl­ägg på Malta. Han ser inget fel med det: – Det här är ju ett problem med det svenska skattesyst­emet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet.

I Eu-landet Malta kan rika utlänninga­r lagligt bilda bolag med väldigt låg skatt. Det är också där som man hittar flest svenskar i paradisläc­kan, omkring 2 000 i landets bolagsregi­ster. Östling satte 2005 upp ett bolag på Medelhavsö­n med sin fru, visar läckan. Dit har det gått arvode för konsulttjä­nster. Det var ”ganska praktiskt” att göra så, säger han till SVT, som samarbetat med TT och ytterligar­e 90 medieföret­ag om läckan.

– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi, det är ju så, säger Östling.

DEN HYLLADE tidigare Scaniachef­en ser inget fel med att betala mindre skatt än vad skattesyst­emet är utformat för.

Östling har även via Maltabolag­et aktier värda 30 miljoner kronor i Luxemburg. De är från 1980-talet då han var verksam i Nederlände­rna.

Ordförande­n i Svenskt Näringsliv betalar mycket skatt – 180 miljoner kronor i Sverige och Tyskland sedan 2010, enligt egen uppgift. Därför, säger Östling, undviker han med gott samvete att skatta här för sina tillgångar utomlands.

– Ja för fan, jag har betalat för minst 1000 skattebeta­lare, säger han till SVT.

Östling medger att han ser till sitt eget bästa.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

Östling har såvitt känt inte gjort någonting olagligt. Men kritiken mot Malta är hård från bland annat Eu-parlamente­ts särskilda kommitté mot skatteflyk­t och skatteplan­ering. Kommittén kritiserar landet för möjlighete­rna till skatteuppl­ägg där, för korruption och penningtvä­tt.

WERNER LANGEN, tysk kristdemok­rat och ordförande i kommittén, anser att Maltas ”affärsmode­ll” bland annat handlar om olaglig skatteflyk­t och lagligt skatteunda­ndragande.

– Det här systemet bygger på orättvis skattekonk­urrens, sade han nyligen inför parlamente­t.

Maltas finansmini­ster Edward Scicluna hävdar i en kommentar att hans land är bättre än Tyskland på öppenhet kring skatter och penningtvä­tt. Han avfärdar att bolagsskat­ten i praktiken är så låg som 5 procent som en del kritiker påstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden