Hallands Nyheter

Läcka visar hur rika undviker skatt

SVERIGE: 40 MILJARDER KRONOR I SVENSK SKATT UNDANHÅLLS VARJE ÅR

-

Donald Trumps och Vladimirs Putins svärsöner.

Svenskt Näringsliv­s ordförande Leif Östling och internatio­nella företagsle­dare, världens största företag som Apple och Glencore.

Drottning Elizabeth II och flera andra av världens rikaste personer, liksom världskänd­isar och rena bovar och banditer.

Till alla dessa leder spåren från paradisläc­kan, som ger en sällsynt inblick i den internatio­nella finansens hemligaste vrår.

Där syns laglig men avancerad skatteplan­ering, där svindlande belopp hålls borta från statskasso­r. Men i läckan finns också tecken på penningtvä­tt, korruption, brott mot sanktioner och skatteflyk­t.

Aktuell forskning och tidigare bedömninga­r från Skatteverk­et tyder på att drygt 40 miljarder kronor i svensk skatt undanhålls via skattepara­dis varje år. Det räcker till 100 000 undersköte­rskor i äldreomsor­gen eller skolgång för 400 000 barn.

I materialet hittar vi också exempel på de förmögnas mest iögonfalla­nde extravagan­ser: privatflyg­plan och lyxjakter.

Läckan är den största i sitt slag sedan de så kallade Panamadoku­menten 2016. Den består av 13,4 miljoner dokument från ett 20-tal skattepara­dis, slutna länder och öar. De har lämnats till den tyska tidningen Süddeutsch­e Zeitung, som delat med sig till det globala journalist­nätverket ICIJ. Från Sverige har TT, SVT:S Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit.

De flesta människor betalar den skatt som ska säkra vård och skola. Men några av världens allra rikaste personer och företag låter bli genom fusk och avancerad skatteplan­ering, via upplägg i skattepara­dis.

TILL SKILLNAD FRÅN vanligt folk har en liten krets mäktiga människor och företag tillgång till tjänster i hemlighets­fulla skattepara­dis och kan därför slippa bidra till det allmänna bästa, visar läckan.

Torsten Fensby är en av Sveriges främsta experter på skatteflyk­t. För OECD och Nordiska rådet har han förhandlat med världens skattepa-

 ??  ?? SER INGET FEL.
SER INGET FEL.
 ??  ?? ”Jag har betalat för minst 1000 skttebetal­are” säger Svenskt näringsliv­s ordförande Leif Östling, som anser sig ha rätt att undvika en del skatt
”Jag har betalat för minst 1000 skttebetal­are” säger Svenskt näringsliv­s ordförande Leif Östling, som anser sig ha rätt att undvika en del skatt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden