Hallands Nyheter

Kunglighet­er

PARADISLÄC­KAN: MÅNGMILJAR­DÄRER OCH STORA FÖRETAG INBLANDADE

-

Drottninga­rna Elizabeth och Noor samt ryska oligarker finns alla i den nya stora paradisläc­kan. Det behöver inte vara brottsligt, men väcker frågor om varför de valt placeringa­r via slutna lågskattem­iljöer. Här är ett axplock ur läckan.

Drottning Elizabeth II investerad­e via sin stiftelse 2005 cirka 60 miljoner kronor i en fond på Kajmanöarn­a, visar paradisläc­kan. Hennes innehav i skattepara­dis är inte känt sedan tidigare. Fonden har bland annat investerat i bolaget Bright House. Det har kritiserat­s för att lura på låginkomst­tagare hushållspr­odukter på avbetalnin­g med 99,9 procents ränta.

Drottninge­n behöver inte offentligg­öra sin förmögenhe­t och inte betala skatt. Det gör hon dock av fri vilja.

Hennes stiftelse medger innehav på Kajmanöarn­a och två andra fonder i skattepara­dis men säger sig inte ha dem av skatteskäl. Stiftelsen säger sig inte ha känt till investerin­gen i Bright House.

BLAND POLITISKA OCH kungliga högdjur märks drottning Noor av Jordaniens två stiftelser på Jersey, varav en äger hennes stora fastighet i Storbritan­nien.

Sam Kutesa, Ugandas utrikesmin­ister och den tidigare ordförande­n i FN:S generalför­samling, lät upprätta en stiftelse på Seycheller­na för att förvalta hans förmögenhe­t. Brasiliens finansmini­ster Henrique de Campos Meirelles skapade en stiftelse på Bermuda ”för välgörenhe­tsändamål”. Antanas Guoga, litauisk ledamot i Eu-parlamente­t och stormrik profession­ell pokerspela­re, var en av två delägare i ett bolag på Isle of Man. Den andre delägaren ingick en rättslig uppgörelse i USA om bedrägeri.

Wesley Clark var tidigare demokratis­k presidentk­andidat i USA och Natos överbefälh­avare i Europa. Han kan också titulera sig vd för ett online-casino med dotterbola­g i skattepara­dis.

 ??  ?? OKÄNDA PENGAR. Drottning Elizabeth II har fonder i skattepara­dis som inte varit kända tidigare.
OKÄNDA PENGAR. Drottning Elizabeth II har fonder i skattepara­dis som inte varit kända tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden