Hallands Nyheter

Med på listan

- OLA WESTERBERG/TT

Noor, Meirelles och Guoga hävdar att deras affärer är lagliga och rena. Kutesa säger sig aldrig ha använt stiftelsen och bett Appleby lägga ner dem för längesen. Clark har inte svarat.

VÄRLDENS 16:E STÖRSTA företag, schweizisk­a råvaruhand­elsbolaget Glencore, har utretts förr om en misstänkt mutaffär i samband med köpet av en koppargruv­a i Kongo-kinshasa. Uppgifter i paradisläc­kan visar hur affären diskuterad­es på styrelsemö­ten och hur Glencore 2008 valde att anlita en israelisk gruvmagnat, Dan Gertler, omsusad av mutanklage­lser, för att säkra affären. Det lyckades.

Alla inblandade förnekar några olaglighet­er.

Glencore är en av de största och långvariga­ste kunderna hos juristbyrå­n Appleby, som mycket av paradisläc­kan kommer ifrån. I den finns otaliga dokument om Glencores upplägg i skattepara­dis.

LÄCKAN GER ÄVEN en inblick i de superrikas extravagan­ser. Här finns uppgifter om det 126 meter långa lyxfartyg – och de ubåtar – som tillhör Paul Allen. Han är medgrundar­e till Microsoft och nummer 22 på magasinet Forbes lista över USA:S rikaste.

Juristbyrå­n Appleby hjälpte den ryske presidente­n Vladimir Putins barndomsvä­nner, miljardäre­rna Arkadij och Boris Rotenberg, att köpa jetflygpla­n för mer än 150 miljoner kronor 2013. Året efter hamnade de på USA:S sanktionsl­ista.

Både republikan­ska och demokratis­ka donatorer från USA rör sig i skattepara­disen. Här finns Randal Quarles, republikan­sk sympatisör och ansvarig vid USA:S centralban­k Federal Reserve för tillsyn på Wall Street. Han kan i en komplicera­d struktur länkas till en bank på Bermuda som misstänks ha använts för skatteflyk­t av amerikansk­a kontoinneh­avare. Centralban­ken säger att Quarles gjorde sig av med innehavet när han fick sin post.

Aktiefonde­r som kontroller­as av storgivare­n till Demokratis­ka partiet George Soros anlitar Appleby för att sköta en mängd placeringa­r i skattepara­dis.

Soros välgörenhe­tsorganisa­tion är för övrigt en givare till journalist­nätverket ICIJ, som har samordnat arbetet med paradisläc­kan.

Soros har inte svarat på frågor.

 ?? Bild: ALASTAIR GRANT/ARKIV ??
Bild: ALASTAIR GRANT/ARKIV
 ?? Bild: THIBAULT CAMUS/ARKIV ?? MÅNGA FRÅGOR. Varför är U2sångaren Bono delägare i ett bolag på Guernsey som i sin tur äger ett shoppingce­nter i en litauisk småstad?
Bild: THIBAULT CAMUS/ARKIV MÅNGA FRÅGOR. Varför är U2sångaren Bono delägare i ett bolag på Guernsey som i sin tur äger ett shoppingce­nter i en litauisk småstad?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden