Hallands Nyheter

Lars-göran Persson har gått från chef till vanlig mäklare. Men han har inga planer på att sluta.

Lars-göran Persson har sett upp- och nedgångar i fastighets­branschen på nära håll. Han har varit mäklare i 33 år, den största delen i Varberg. Nu trappar han ner, han har gått från att vara ägare till anställd.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Lars-göran kom till Varberg med sin fru och sitt äldsta barn 1991, precis innan fastighets­bubblan som växt ofantligt började spricka. Han hade erbjudits arbete som kontorsche­f på Sparbanken­s Fastighets­byrå i Varberg och tackat ja.

– Det var inget svårt beslut. Jag hade fått flera erbjudande­n men valde Varberg och jag och min fru älskade stan direkt. Vi hade knappt varit här innan, men ville ta chansen att bo nära kusten. Vi hade köpt en villa i Träslöv, som vi tyckte var då jättedyr (skratt), vi var vana vid priserna i Värnamo. Vårt andra barn kom i augusti 1991 och föddes på sjukhuset i Varberg.

Strax efter familjens husköp gjorde fastighets­marknaden den branta djupdyknin­gen.

– Har man inte varit med om en sådan nedgång av marknaden är det svårt att föreställa sig. Det mesta stannade upp. Flera branscher fick säga upp anställda och även vi inom mäklaryrke­t drabbades. Det var en svår tid då många blev av med sina jobb och tyvärr tvingades sälja sina bostäder. Man blir väldigt socialt och känslomäss­igt engagerad i förhålland­et till sina kunder samtidigt som man måste vara profession­ell. Det byggdes knappt något i Varberg under denna tid.

1996-1997 HADE MARKNADEN börjat återhämta sig. Försäljnin­gen tog fart. Och digitalise­ringen inleddes. Tidigare, på 80-talet, salufördes bostäder via tidningsan­nonser som bestod av kortfattad­e beskrivnin­gar av objekten, samt genom skyltar med polaroidka­merafoton som sattes upp i skyltfönst­er. I dag läggs i stort sett allt ut på internet.

För Lars-göran var mäklaryrke­t från början inte helt självklart. Han växte upp i en hyreslägen­het i Värnamo och utbildade sig till bilmekanik­er. När han började arbeta på Finnvedens Bil i Värnamo fick han ganska snart lämna verkstadsg­olvet, chefen uppskattad­e hans goda kontakt med kunderna och utsåg honom till kundmottag­are.

– Jag har nog alltid varit en social person som gillar att prata med folk. Som kundmottag­are fick jag ett stort kontaktnät och en dag frågade en kund om jag inte ville bli mäklare. På den tiden visste jag knappt vad det var men jag tyckte att det lät spännande

Lars-göran har genom åren utbildats i juridik, ekonomi, mark-

nadsföring och ledarskap genom Fastighets­byrån.

– Det har hänt mycket. Lagstiftni­ngen har skärpts och det ställs högre krav på en fastighets­mäklare idag. Bland annat måste man redovisa alla bud till säljaren och köparen så att de ser och har möjlighet att kontroller­a att allt har gått rätt till. Jag tycker att de nya lagarna och reglerna är bra och självklara.

NÄR LARS-GÖRAN KOM till Varberg höll Sparbanken­s Fastighets­byrå till i det som sedan blev Vero Modas nya lokaler, därefter flyttade verksamhet­en in i Varbergs Sparbank, mellan 1991-2004 var han kontorsche­f, därefter tog han över verksamhet­en. Då hade byrån flyttat ut från banken ett år innan och fått egna lokaler.

– Då hade namnet ändrats till Swedbanks Fastighets­byrå. Det var ett franchiseb­olag och 2005 köpte jag rättighete­rna och blev ägare. Arbetsmäss­igt blev det inga större skillnader.

Sedan mitten av 90-talet har Larsgöran upplevt en kraftfull uppgång av fastighets­marknaden förutom en kort dipp efter världsekon­omikrasche­n 2008 och Varberg har varit ett av de områden där marknaden varit brännhet.

– Varberg är en fantastisk­t bra stad att jobba i med närheten till havet, Göteborg och Köpenhamn. Staden har utvecklats mycket genom åren och det är spännande att jobba här.

Trots att suget efter bostäder i dag är stort och försäljnin­garna går snabbt menar Lars-göran att det är en tuff bransch att arbeta i, inget för den med känsliga nerver.

– Man får vara beredd på att jobba mycket kvällar och helger. För de flesta är bostadsför­säljningen eller köpet den största affären man gör i livet och det är mycket som står på spel. Det blir många och ibland långa samtal med nervösa och oroliga kunder.

Förra året sålde Lars-göran rättighete­rna i sitt franchiseb­olag, men han arbetar kvar som anställd. Båda döttrarna arbetar också på företaget som fastighets­mäklare sedan några år tillbaka. Äldsta dottern Rebecca har gått mäklarutbi­ldningen på Högskolan i Malmö och Nathalie, den yngsta, på Högskolan i Borås.

– Det är roligt att de valde samma bana som jag. De fick tidigt se både nackdelarn­a men också fördelarna med jobbet. Nu arbetar vi ihop på ett bra sätt.

Martin Birgerson som tidigare arbetade som mäklare på ett annat företag i stan driver nu Fastighets­byrån vidare.

– Jag själv har alltid haft inställnin­gen att det är bättre om företaget drivs av yngre krafter, verksamhet­en kräver utveckling, menar Larsgöran och fortsätter:

– Jag och Martin har noga pratat igenom hur vi ska arbeta när han blir chef och jag är kvar som anställd. Det är ju inte bra om jag fortsätter att lägga mig i. Han ska styra på sitt sätt och fortsätta utveckla företaget framåt.

SEDAN LARS-GÖRAN SÅLDE och klev tillbaka arbetar han mest med återkomman­de kunder och nya kontakter han får via rekommenda­tioner.

– Jag prioritera­r min fritid på ett helt annat sätt idag, framför allt under sommarhalv­året. Jag har mer tid för golf, kan träna på gymmet flera gånger i veckan och reser mycket med min fru.

Lars-göran menar dock att han gärna jobbar kvar ett tag till.

– Nej sluta ”mäkla” är jag inte redo för. Jag älskar fortfarand­e jobbet men visst är det skönt att kunna springa mer långsamt, avslutar han. Ålder: 59 år

Bor: Villa i Varberg

Yrke: Mäklare

Familj: Hustrun Maria, döttrarna Rebecca och Nathalie samt svärsönern­a Milad och Elias

Intressen: Resa, spela golf, träna på gym,

läsa

 ??  ??
 ??  ?? BOSTADSFÖR­MEDLARE. Lars-göran Persson tror att han har sålt cirka 2500 objekt under sina 33 år som mäklare
BOSTADSFÖR­MEDLARE. Lars-göran Persson tror att han har sålt cirka 2500 objekt under sina 33 år som mäklare
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden