Hallands Nyheter

Lär barn integritet och om rätten till sin egen kropp redan i förskolan, skriver tre liberaler på Ordet är fritt.

-

ÖVERGREPP. Sen några veckor har debatten på sociala medier varit intensiv under #metoo. I skrivandet­s stund har #metoo nästan 560 000 inlägg bara på instagram. Det är kvinnor och flickor som berättar om deras upplevelse­r. Så bra att dessa kvinnor vågar och vill berätta. Så sorligt att det finns nästan 560 000 berättelse­r och säkert många fler.

13 Juni skrev Liberalern­a en artikel om hur verklighet­en ser ut för barn i Varbergs kommun. Att mer än 2 300 av våra barn under 15 år blir utsatta för sexuella övergrepp. Vi skrev också om en lösning på detta problem. Lär barn integritet och respekt för varandra redan i förskolan.

GENOM ATT LYFTA denna fråga i barn- och utbildning­snämnden vill vi liberaler på ett systematis­kt sätt arbeta proaktivt där vi på barns nivå lär dem integritet och om rätten till deras egen kropp. Som en del i detta arbete har vi besökt en förskola i Veddige som aktivt arbetar med att lära barn om ”Stopp min kropp”, integritet och respekt för varandra på ett pedagogisk­t och lekfullt sätt. Det är verkligen roligt att se att det finns förskolor som arbetar systematis­kt och förebyggan­de, nu vill vi att resterande förskolor i Varbergs kommun också implemente­rar detta viktiga arbete.

DET SKALL INTE behöva finnas en kampanj som #metoo. Det ska vara en självklarh­et att varenda individ under sin barndom, tonår och sitt vuxna liv ska kunna känna sig trygg och inte behöva oroas för att någon ska kränka dem och utsätta dem för saker mot deras vilja. Det ska vara en självklarh­et att i Varbergs kommun agerar vi alltid utifrån våra barns och ungdomars bästa och trygghet.

Cecilia Rönn (L) Marianne Nord Lyngdorf (L)

Margareta Bernås (L)

 ?? Bild: PI FRISK/SVD/TT ?? FÖRSKOLA. Det ska vara en självklarh­et att i Varbergs kommun agerar vi alltid utifrån våra barns och ungdomars bästa och trygghet.
Bild: PI FRISK/SVD/TT FÖRSKOLA. Det ska vara en självklarh­et att i Varbergs kommun agerar vi alltid utifrån våra barns och ungdomars bästa och trygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden