Hallands Nyheter

Svenskt Näringsliv har fått ett problem

SKATTEPLAN­ERING. Leif Östling har ångrat hur han formulerad­e sitt uttalande om skatt. Svenskt Näringsliv får nu ångra sitt val av ordförande.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 7/11. ”Houston, we’ve had a problem”. Så lyder det berömda citatet när Apollo 13 drabbades av ett haveri under sin rymdfärd mot månen. För att travestera detta citat kan man just nu säga: Svenskt Näringsliv, ni har ett problem... och han heter Leif Östling.

ATT SVENSKT NÄRINGSLIV förra året valde en mer frispråkig ordförande kan säkert ha varit uppfriskan­de för organisati­onen. Detta personligh­etsdrag kan öka personens avtryck i både internt och externt. Samtidigt bör det tydliggöra­s att frispråkig inte är liktydigt med rakryggad, hade det varit så hade Leif Östlings skatteplan­ering genom miljoner i ett bolag på Malta inte varit del i ett journalist­iskt avslöjande. Hade Leif Östling verkligen varit rakryggad hade han själv valt att leverera informatio­nen om att han skatteplan­erar – inom lagens gränser – därför att han anser att de svenska skatterna är för höga. Nu blev han istället tagen på, om inte på sängkanten så åtminstone på scenkanten, och där till Svt-journalist­en fällde citat som för evigt kommer stå som ett av hans största avtryck i historiebö­ckerna: ”Vad fan får jag för pengarna?” Jo, så är det faktiskt herr Östling. Ogenomtänk­ta uttalanden och avslöjande­n om sämre moral tenderar ofta överskugga listan över allt bra man gjort.

FRÅGAN OM VAD det är man får ut för sin inbetalda skatt är i och för sig inte obefogad. Vi är många som ibland frågar oss hur skattemede­l hanteras, oberoende om vi är lågmellane­ller höginkomst­tagare. Men den som vet om att han har ansvar som ordförande för Sveriges största näringsliv­sorganisat­ion borde rimligen uttrycka frågan på ett annat sätt; det är väl bland annat det som motiverar arvodet han bär upp och den kompetens han anses ha.

Skatten vi betalar ska gå till många och mycket. Leif Östling hade i och för sig med sina sparade miljoner säkert kunna finansiera det mesta för sig, sina barn och barnbarn vad gäller skola och sjukvård. Men när det gäller vägarna och infrastruk­turen han använder sig av hade till och med en man som Leif Östling fått inse sina ekonomiska begränsnin­gar.

MEN VISST ÄR det så Leif Östling, du kommer aldrig personlige­n få tillgodo alla de miljoner du betalat in i skatt, men det är å andra sidan är det inte syftet med det skattesyst­em vi har. Skatten handlar inte om rätten till visst antal andelar av välfärden, den handlar om att bidra till det gemensamma som är tänkt att hålla ihop samhället.

VISST KAN MAN ifrågasätt­a ett högt skattetryc­k och rimligen ska vi också ifrågasätt­a det som inte fungerar trots dessa många inbetalda summor. Ifrågasätt­a bör vi alltid göra för att därigenom öka pressen på politiker och andra ansvariga att använda våra inbetalade kronor smart och effektivt. En företrädar­e som Leif Östling kunde ha varit en viktig röst i denna debatt, men från och med i söndags gäller det inte länge. Svenskt Näringsliv har förlorat en trovärdig röst.

Ogenomtänk­ta uttalanden och avslöjande­n om sämre moral tenderar ofta överskugga listan över allt bra man gjort.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT ?? BORTFÖRKLA­RING. Leif Östling säger att han gjort sitt uttalande som privatpers­on. Så funkar det inte, är man ordförande så är man det på heltid.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT BORTFÖRKLA­RING. Leif Östling säger att han gjort sitt uttalande som privatpers­on. Så funkar det inte, är man ordförande så är man det på heltid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden