Hallands Nyheter

DAGS FÖR SPRUTA.

Influensas­äsongen är snart här och sjukvården har laddat upp med vaccin. I går startade vårdcentra­lernas drop in.

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Den halländska riksdagsle­damoten Ola Johansson (C) gick till hård attack mot Svenskt Näringsliv­s ordförande Leif Östling efter Uppdrag granskning­s avslöjande. Efteråt bad han om ursäkt för sitt agerande.

I söndagens Uppdrag granskning på SVT avslöjades en ny stor läcka som visade hur toppolitik­er, näringsliv­stoppar och privatpers­oner genom olika upplägg undviker att betala skatt. Läckan, som kalllas för Paradisläc­kan eller Paradise papers, består av 13.4 miljoner dokument och över 300 journalist­er från 62 länder har arbetat med materialet. I läckan hittades bland andra Svenskt Näringsliv­s ordförande Leif Östling. När han frågades ut i SVT:S Uppdrag Granskning menade han att han inte gjort något fel och kritiserad­e det svenska skattesyst­emet.

”Vad fan får jag för pengarna?”, svarade han när reportern ifrågasatt­e hans skatteplan­ering.

ÖSTLINGS UTTALANDEN fick Centerpart­iets bostadspol­itiske talesperso­n tillika halländska riksdagsma­nnen från Kungsbacka Ola Johansson att gå i taket.

”Det minsta vi behöver nu är någon som driver väljare i armarna på Jonas Sjöstedt”, skrev han på Facebook och fortsatte:

”Troligen är det precis så korkad han är. Han sa nog vad han tyckte. Sicket pucko!!”

OLA JOHANSSON (C) SKREV under eftermidda­gen en kommentar på sin Facebook där han bad om ursäkt för hur han uttryckte sig. När HN får tag i honom så utvecklar han resonemang­et.

– En utav kommentare­rna ångrar jag bittert. Det är när jag blandar ihop sak och person. Jag tycker att det var ett väldigt klantigt uttalande från Östling och är det så att det han säger i ilska och affekt återspegla­r vad han egentligen tycker, då har han och den organisati­onen han företräder ett stort problem. Det var väl egentligen det som jag ville påpeka.

Ola Johansson säger att han själv dragit lärdom av händelsen.

– Man ska inte vara aktiv på sociala medier när man är arg. Men arg var jag och det får jag stå för.

HAN PÅPEKAR OCKSÅ att han är medveten om att det som Östling gjort inte är olagligt.

– Det som är problemati­skt tycker jag är lite grann när han drar in sig själv i ett sammanhang där han diskuterar välfärden. Men där har alla lika stort ansvar och man kan inte säga som Östling att jag har gjort mitt, säger Ola Johansson (C)

Torsten Fensby, expert på skatteflyk­t, säger i Uppdrag granskning att utveckling­en har gått från rent skattefusk till legal skatteflyk­t.

– Det är mycket mer pengar i det. Det är ett väldigt, väldigt allvarligt problem. För nu kämpar vi inte mot brott längre. Och det är mycket svårare att komma åt. säger Fensby i programmet.

”Man ska inte vara aktiv på sociala medier när man är arg. Men arg var jag och det får jag stå för”

OLA JOHANSSON (C)

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRST UT. Mats Fredlund, 66, upplät sin arm för både ett stick av Katarina Bragd Johansson och för media när vaccinatio­nskampanje­n inleddes.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRST UT. Mats Fredlund, 66, upplät sin arm för både ett stick av Katarina Bragd Johansson och för media när vaccinatio­nskampanje­n inleddes.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? ARG. Den halländska riksdagsle­damoten Ola Johansson (C) blev upprörd över vad Östling sa i Uppdrag granskning.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ARG. Den halländska riksdagsle­damoten Ola Johansson (C) blev upprörd över vad Östling sa i Uppdrag granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden