Hallands Nyheter

Söker hem till ensamkomma­nde

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Nystartade föreningen Agape Varberg letar boende till ensamkomma­nde 18-åringar. Genom att ta del av ett statligt bidrag vill de förverklig­a sina ambitioner.

Varbergs kommun ansvarar för totalt 97 stycken ensamkomma­nde ungdomar, varav 57 är asylsökand­e.

När regeringen gav besked om att de vill ge ett tillskott till kommunerna på 390 miljoner kronor 2017 - så att ensamkomma­nde barn som fyllt eller fått sin ålder uppskriven till 18 ska kunna stanna kvar i kommunen under sin asylproces­s - blev detta startskott­et för Agape Varbergs nybildande.

– Då tänkte vi att civilsamhä­llet måsta ta och jobba med detta. Vår förhoppnin­g är att ungdomarna ska kunna bo kvar, säger ordförande, Björn Mellquist.

AGAPE VARBERG HAR uppvaktat politiken och önskar få ta del av 800 000 kronor av det totala bidraget på 1,73 miljoner kronor till Varbergs kommun. Ett tillskott som planeras betalas ut i december.

Föreningen vill använda pengarna till en halvtidstj­änst, informatio­nskampanje­r för att hitta boenden, en volontärgr­upp och olika typer av stöd.

Just nu jobbar Agape Varberg aktivt med att få tag på personer som kan erbjuda exempelvis en husvagn, soffa eller säng och har tagit kontakt med platser där det finns socialt engagerade människor som kan vara intressera­de av att hjälpa till.

– Jag kan inte säga att det är många som har hört av sig till oss, men vi har ordnat boende till tre stycken sedan vi startade föreningen i september, säger medgrundar­e, Kaisa Sundholm.

KOMMUNERNA I LANDET hanterar tillskotte­t olika. Exempelvis har Stockholm Stadsmissi­on, i samarbete med Stockholms stad, fått tillskott på cirka 10 miljoner kronor. Med pengarna ska de ordna fadderhem till 450 ensamkomma­nde 18-åringar, ett initiativ som är känt för Harald Lagerstedt (C) som varit i dialog med Agape Varberg.

– Exakt hur staten menar att vi ska använda dessa pengar är inte helt glasklart och frågan kommer att diskuteras vidare.

I nuläget finns det en lagstiftni­ng som säger att det är Migrations­verket som ansvarar för ungdomarna efter att de blivit 18 år varför kommunen har fört dialog med Migrations­verket om Mäshult.

– Kan de få bo där kan pengarna användas för busskort och för att stötta skolorna, men om Mäshult lägger ner, ja då är det ett annat läge. Det är svårt och vi trampar vatten. Agape Varberg ser möjlighete­r och det ska vi också göra. Även om de inte får pengar, så kan de hjälpa oss att tänka.

Riksdagen tar beslut i frågan om ekonomiskt tillskott i slutet av november.

För 2018 är 834 000 kronor avsedda för Varberg.

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? AKTIVA. Elisabeth Malmborg Sehlberg, Björn Mellquist och Kaisa Sundholm är på olika sätt engagerade i ensamkomma­nde ungdomar.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON AKTIVA. Elisabeth Malmborg Sehlberg, Björn Mellquist och Kaisa Sundholm är på olika sätt engagerade i ensamkomma­nde ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden