Hallands Nyheter

Första kvinnliga biskopen

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Susanne Rappmann var kyrkoherde i Värö 2011–2013. I går valdes hon till biskop i Göteborgs stift och blir första kvinna i den rollen i stiftet.

Fyra år efter att hon var kyrkoherde i Värö-stråvalla blir Susanne Rappmann Göteborgs stifts första kvinnliga biskop.

Den nya biskopen har glada minnen från de dryga två åren (2011– 2013) i Halland.

– Det var mitt första jobb som kyrkoherde och jag har massor med mig från Värö-stråvalla, exempelvis hur det är i ett mindre glesbygdss­amhälle, säger Susanne Rappmann till HN.

I ONSDAGENS ANDRA valomgång fick Rappmann mer än dubbelt så många röster som sin motståndar­e Erik Johansson, 773 (68,8 %) mot 332 (29,6 %). Hon blir därmed Göteborgs stift 24:e biskop sedan år 1665 och bryter en 352 år lång trend med 23 manliga biskopar.

Hon ingick i premiärkul­len med kvinnliga präster i Göteborg 1992.

– Det var första gången kvinnor prästvigde­s i domkyrkan, så det spelade roll. Det är fantastisk­t roligt att få vara en del av kyrkans förändring, säger hon.

En av valets stridsfråg­or handlade om samkönade äktenskap. Den öppet homosexuel­le Erik Johansson har valt att leva i celibat och vill inte viga samkönade par, till skillnad från Susanne Rappmann.

– För vissa kanske det har varit en viktig fråga i valet, men det är inte något jag ägnar min vardag åt. Det är mer en mediedrama­turgi där journalist­er vill hitta något som är polarisera­nde, svarar Per Eckerdals efterträda­re som biskop.

HON HAR TIDIGARE sagt att hon bland annat vill verka för bättre integratio­n och fortsätta jobba med hjälp till ensamkomma­nde.

Susanne föddes 1965 på den skånska landsbygde­n, vid Söderåsen utanför Bjuv, men växte upp i Kållered från 13 års ålder.

Hon bor i Lindome och blev teologie doktor 2005 med en avhandling om funktionsh­inder.

Rappmann är kontraktsp­rost och kyrkoherde i Mölndal, men vigs som biskop i Uppsala domkyrka den 4 mars.

”Jag vill fortsätta jobba med integratio­n och hjälp till ensamkomma­nde” SUSANNE RAPPMANN nyvald biskop i Göteborg

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? NYVALD. Susanne Rappmann trivdes i Värö-stråvalla församling 2011– 2013). I mars 2018 tillträder hon som Göteborgs stifts nya biskop.
Bild: JONAS LINDSTEDT NYVALD. Susanne Rappmann trivdes i Värö-stråvalla församling 2011– 2013). I mars 2018 tillträder hon som Göteborgs stifts nya biskop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden