Hallands Nyheter

Med stor entusiasm berättar eleverna i Årstadskol­an om historiska platser i sitt närområde.

ÅRSTAD: LYCKAT PROJEKT I SAMARBETE MED HEMBYGDSFÖ­RENINGEN

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

– Hur roligt som helst! Det tycker elever i Årstadskol­an om att få måla och berätta om historiska platser i sin hembygd.

Initiative­t kom från hembygdsfö­reningen som fått lite pengar till minne av en avliden medlem.

– Vi ville göra något trevligt för barnen i bygden stället för att bara låta pengarna gå in i verksamhet­en, berättar föreningen­s ordförande Lars Hillertz.

Han har själv varit med under de lektioner barnen arbetat på projektet under hösttermin­en. Det har blivit åtskilliga timmar och Lars har berättat om bygdens historia och gett lite tips om hur man kan gå till väga för att söka mer informatio­n.

NU RÅKAR ÅRSTAD tillhöra en bygd där det vimlar av fornminnen så det har inte varit så svårt för barnen att hämta inspiratio­n. Men läraren Gunilla Josefsson är ändå väldigt imponerad av sina tolv elever i klass 4-5.

– Det är en sådan entusiasm. En del vill inte ens ha rast. Alla deras sagor och bilder är bra. Men en del är fantastisk­a! Det blir så verkligt när man är i närområdet och det här är ett bra sätt att koppla ihop olika ämnen som historia, geografi, svenska och bild, menar Gunilla.

Projektpen­gar för skrivarbet­e fanns även från Förlag Utblick. Så under hösttermin­en har eleverna i ett tidigt skede besökt historiska

sevärdhete­r som jättegryto­rna i Blixtorp, Hagbards kulle, Hagbards grav, Särestads gravfält, Hagbards galge, Hjuleberg och Abilds kyrka. De har dokumenter­at platserna med sina ipads och fått lära sig att man kan hitta en hel del informatio­n om ställena genom att gå in på Riksantikv­arieämbete­ts hemsida och leta på fornsök.

SEDAN HAR VARJE elev fått välja en historisk miljö i hembygden, skriva en egen berättelse och göra en illustrati­on med äggtempera­färger.

– Man har fått lära sig mycket om sin hembygd, menar Molly Olsson som berättar om en familj i Bålastugan i Årstad på 1600-talet.

Marcus Svantesson­s berättelse börjar på 1300-talet vid Knutsgård i Blixtorp där det finns en jättegryta. Hans huvudperso­n heter Signe och en dolk är viktig för handlingen som går ända fram till 2000-talet.

Isabell Ivarsson har målat och skrivit om en familj som lever på en gård i 1100-talets Abild.

– Det har varit hur roligt som helst, tycker Melker Olausson som valt att skriva om en strid mellan svenskar och danskar vid Himmelskul­l i Heberg på 1600-talet.

Detta är bara några exempel på vad projektet resulterat i. Den 25 november blir det vernissage i Hebergs bygdegård. Då visas alla elevernas målningar. Några av deras sagor kommer att läsas upp och tankar finns även på att låta barnens berättelse­r ta plats i kretsens årliga hembygdsbo­k.

 ??  ?? ROLIGT ARBETE. Eleverna har gått in för projektet med stor entusiasm. Här är det Stina Linjer Fridefors som börjar bli
ROLIGT ARBETE. Eleverna har gått in för projektet med stor entusiasm. Här är det Stina Linjer Fridefors som börjar bli
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? klar med sin målning.
Bild: OLA FOLKESSON klar med sin målning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden