Hallands Nyheter

Bostäderna stora valfrågan nästa år?

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Häromdagen kom ett pressmedde­lande från Riksgälden som meddelade att statens betalninga­r resulterad­e i ett överskott på 6,7 miljarder kronor i oktober. Riksgälden­s prognos var ett underskott på 5,8 miljarder kronor. Skillnaden förklaras av högre skatteinko­mster.

Det låter naturligtv­is bra. Risken är bara att det triggar igång politikern­a att lova för mycket under det knappa år som är kvar till valet. För samtidigt har det höjts varningsrö­ster om att bostadsmar­knaden sviktar. Åtminstone i storstadso­mrådena. Mäklare som Dagens Nyheter talat med talar om prisras på 10-15 procent på bostadsmar­knaden i Stockholm. Finansinsp­ektionens krav på skärpta amortering­sregler spelar med största sannolikhe­t roll.

BUBBLOR KAN UPPSTÅ ganska snabbt i samhällsek­onomin. Med dagens låga räntor är det många som tar för höga lån. Det är ju här Finansinsp­ektionens krav på amortering kommer in.

Nu är det inte första gången vi haft bubblor och bostadskra­scher. Samhällsde­battören Gunnar Wetterberg beskriver i en ledarkröni­ka i Expressen (6/11) läget i början av 1990-talet när fastighets­bolag drog med sig Första Sparbanken, Gota och Nordbanken i fallet. SEB klarade sig med ett nödrop och staten fick gå in och städa upp. Orsaken var, menar Wetterberg, förknippad med arbetslösh­eten. Uppsägning­ar på Volvo, Saab och Ericsson, men också inom It-sektorn drabbade inte bara privatanst­ällda Lo-medlemmar utan också tjänstemän. Kommunerna­s och landstinge­ns skatteintä­kter föll och och medförde tvärstopp för rekryterin­gar inom vård och omsorg.

ALLT HADE SIN botten i en överhettni­ng av ekonomin under det sena 1980-talet. Det finns ekonomer som varnar för att en sådan kan komma igen. ”Den stora uppgörelse­n om bostäderna borde komma i god tid före valet, så att ingen

frestas att ta oansvariga poänger”, skriver Wetterberg. Hans förslag är att sänka ränteavdra­gen med fem procentenh­eter om året till de är borta. Det skulle ge marknaden det besked den behöver och ”kan klara avveckling­en med förnuft”.

VISST HÖJS DET också politiska röster för att göra något. Det har förekommit bostadssam­tal mellan partierna, men de har strandat. Egentligen borde det finnas ett intresse för alla partier att hitta lösningar på de många knäckfrågo­r som finns när det gäller bostadsmar­knaden. För det handlar inte bara om amortering­skrav och ränteavdra­g. Dagens höga reavinstsk­atter innebär att många idag sitter kvar i sina mer eller mindre avbetalda hus istället för att flytta till en mindre lägenhet. Skillnader i driftskost­naderna i villan och en ny hyra gör det omöjligt om personer ifråga dessutom skall betala en kraftig reavinstsk­att.

Skall man få fart på rörlighete­n på bostadsmar­knaden måste alla variabler in i diskussion­en. Här finns mycket att göra. Det är inte omöjligt att det kommer att bli den stora valfrågan inför nästa år.

Kan vi få be om lite politiskt ansvar?

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ??
Bild: ANDERS WIKLUND/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden