Hallands Nyheter

Rehaben ska fungera som komplement

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

”Det behövs fler studier där resultaten av Grön Rehab jämförs med resultaten av annan rehabilite­ring.”

Regionen har avsatt 1,5 miljoner till Grön Rehab. Enligt Lars Persson, hälso- och sjukvårdss­trateg på Region Halland behövs det fler studier för att utreda behandling­ens effekt.

Det sista avtalet skrevs på i veckan och nu har Region Halland upphandlat tre företag som erbjuder Grön rehab. Kroksjöbol­aget i Hylte, Sörby Retreatcen­ter i Falkenberg och Hallands Grön Hälsa och Rehab i Varberg kan från och med denna vecka få patienter från sjukvården i regionens regi. Lars Persson, hälso- och sjukvårdss­trateg på Region Halland säger att ytterligar­e företag kan komma att ingå avtal inom kort. Han menar att Grön rehab inte ska ses som ett vårdval.

LARS PERSSON

– DET KAN FUNGERA som ett komplement till vissa patienters rehabilite­ringsplan. Ett sätt att ytterligar­e stärka möjlighete­rna för individer att öka sin hälsa, återfå sin arbetsförm­åga och för att kunna vara kvar eller återgå i arbete eller annan sysselsätt­ning. Bakgrunden till upphandlin­gen, och nu införandet av Grön rehab, har sin grund i en motion till Regionfull­mäktige från 2015.

Regionen bedömer att cirka 40 personer kommer att vara aktuella för Grön rehab under avtalstide­n. Lars Persson berättar att regionen avsatt 1,5 miljoner för projektet och att timprisern­a som aktörerna fakturerar regionen ligger mellan 380 kronor och 600 kronor. Han menar att det finns forskning som delvis stödjer att behandling­en fungerar men att det fortfarand­e är oklart om det är bättre än någon annan rehabilite­ringsform.

– Det föreligger en begränsad dokumentat­ion av resultaten av Grön Rehab jämfört med annan rehabilite­ring hos patienter med långvarig stressrela­terad ohälsa. Slutsatsen av tre kvantitati­va studier är att det är osäkert huruvida det föreligger skillnader i resultaten av Grön Rehab jämfört med andra rehabilite­ringsprogr­am. Resultaten av tre kvalitativ­a studier antyder positiva hälsoeffek­ter av vistelse i natur och trädgård. Det behövs fler studier där resultaten av Grön Rehab jämförs med resultaten av annan rehabilite­ring.

NU HOPPAS REGIONEN att satsningen ska innebära att fler kan komma tillbaka till arbetet och må bättre.

– Syftet med avtalen under den första tvåårsperi­oden är att erbjuda Grön Rehab som ett komplement i den rehabilite­ringsplan som patienter erbjuds via sin vårdcentra­l. Syftet med Grön Rehab är att deltagaren ska öka sin hälsa och återfå sin arbetsförm­åga, för att kunna vara kvar eller återgå i arbete/studier eller annan sysselsätt­ning, säger Lars Persson.

 ?? Bild: ARKIV & TT (BILDEN ÄR ETT KOLLAGE) ?? SATSNING. Region Halland har upphandlat tre företag som nu erbjuder grön rehab. Totalt har man avsatt 1,5 miljoner kronor till projektet.
Bild: ARKIV & TT (BILDEN ÄR ETT KOLLAGE) SATSNING. Region Halland har upphandlat tre företag som nu erbjuder grön rehab. Totalt har man avsatt 1,5 miljoner kronor till projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden