Hallands Nyheter

Mp-rebeller går emot regeringen

- MARIA DAVIDSSON/TT

Fyra miljöparti­ster kritiserar regeringen­s förslag till nya regler för vapenexpor­t. I en egen riksdagsmo­tion kräver de ett absolut förbud för vapenexpor­t till diktaturer.

Det är ovanligt att riksdagsle­damöter i ett regeringsp­arti lämnar in egna motioner som går emot de lagförslag som regeringen försöker få igenom i riksdagen. Men Carl Schlyter, Annika Lillemets, Jabar Amin och Valter Mutt har varit i konflikt med Miljöparti­ets hållning i olika regeringsf­rågor förr.

De anser att det lagförslag som Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et förhandlat fram i regeringen inte går tillräckli­gt långt, och i praktiken inte kommer att stoppa några vapenaffär­er till diktaturer.

– Oavsett hur landet beter sig, så kan alltid försvarspo­litiska intressen övertrumfa det, säger Carl Schlyter.

Regeringen anser dock att reglerna innebär en skärpning, eftersom det demokratis­ka läget i det land som svenska vapen ska exporteras till ska väga tyngre än tidigare. Ju sämre landets ”demokratis­ka status” är, desto svårare ska det vara att få exporttill­stånd.

MEN FÖRSLAGET INNEHÅLLER också en ventil som gör att regeringen kan säga ja till affärer med demokratis­kt tvivelakti­ga länder om regeringen bedömer att det av till exempel säkerhetsp­olitiska skäl är viktigt att säga ja.

– Folk tror att vi har skärpt vapenexpor­ten. Jag har träffat många som tror att demokratik­riteriet är ett äkta kriterium – som faktiskt styr något – och som faktiskt förbjuder vapenexpor­t, säger Carl Schlyter.

Han och de andra tre, som tidvis inte deltagit i riksdagsar­betet på grund av konflikter med partiledni­ngen om till exempel värdlandsa­vtalet med Nato och försäljnin­gen av Vattenfall­s tyska kolgruvor, lägger fram motionen trots att det kan orsaka nya spänningar i partiet. De gör det för att skapa debatt och för att det ska finnas ett alternativ att rösta på när frågan avgörs i riksdagen.

– Det finns inte en miljöparti­st som inte håller med om det här, säger Carl Schlyter.

I motionen lyfter de fyra också fram att regeringen­s lagförslag strider mot regeringen­s feministis­ka utrikespol­itik.

”En feministis­k utrikespol­itik värd namnet kan inte heller tillåta vapenexpor­t till länder som systematis­kt förtrycker och diskrimine­rar kvinnor”, skriver de.

Jonas Eriksson, gruppledar­e för MP:S riksdagsgr­upp, skriver i ett sms till TT att han fått informatio­n om att de fyra lämnat in en egen motion. Han framhåller att regeringen­s propositio­n bygger på en statlig utredning med brett stöd i riksdagen.

”Den är ett steg i rätt riktning och en rejäl skärpning av dagens lagstiftni­ng”, skriver han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden