Hallands Nyheter

Hårdare tag m

SVERIGE: ”VI MÅSTE GÖRA DET MER OBEKVÄMT FÖR DEM”

-

Det ska bli svårare för internatio­nella ligor att åka på brottsturn­éer genom Sverige. Regeringen lägger i vår fram ett åtgärdspak­et. – Det här är ett problem som många på landsbygde­n dessvärre får känna av, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Ligorna reser från ort till ort och begår ett stort antal brott under färden genom Sverige, inte minst mot äldre och funktionsh­indrade personer. Ofta kommer de kriminella från, eller är på väg till, liknande turnéer i andra europeiska länder.

Tillvägagå­ngssätten varierar. Här finns allt från personer som utger sig komma från hemtjänste­n eller ett elbolag, till ficktjuvar som riktar in sig på äldre i matbutiker.

– De här personerna har bara ett syfte med att besöka Sverige, det är att begå brott, säger Håkan Carlsson, chef för polisens så kallade Circa-grupp, som utreder stöldligor och andra seriebrott­slingar som specialise­rat sig på brott mot äldre eller funktionsh­indrade personer.

– Vi måste göra det mer obekvämt för dem, för att motivation­en att resa till Sverige och begå brott ska minska.

STATSMINIS­TER Stefan Löfven (S) är under tre dagar ute på en miniturné, med temat trygghet, brott och straff. Under den första dagen, i Kinna och Svenljunga i Västergötl­and, träffade han bland annat Håkan Carlsson.

Regeringen ger nu justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) i uppdrag att ta fram en lista över tänkbara åtgärder mot de internatio­nella stöldligor­na. Målet är att listan ska presentera­s senast i februari.

– Polisens bedömning är att de här ligorna ligger bakom ungefär hälften av alla bostadsinb­rott och majoritete­n av stölderna av jordbruksm­askiner, säger Stefan Löfven.

 ??  ?? STORT PROBLEM. Statsminis­ter Stefan Löfven vill se ökade åtgärder mot internatio­nella stöldligor som inriktar sig på
STORT PROBLEM. Statsminis­ter Stefan Löfven vill se ökade åtgärder mot internatio­nella stöldligor som inriktar sig på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden