Hallands Nyheter

Med en treårings oemotstånd­liga entusiasm

- HÅKAN BERGSTRÖM Född årets mörkaste dag, optimistis­k ändå

Han satt på ett tåg från Norrland. Jag också. Eftersom vi satt mitt emot varann öppnade han en konversati­on. Han frågade vart jag var på väg. – Till Falkenberg, var mitt sanna och alldagliga

svar.

– Och du? undrade jag som insåg att mannen var lite talträngd. – Till Arlanda. Sen ska jag ut i världen, svarade han. Han drog sin resrutt i all hast, en resa som via något mellanstop­p skulle sluta i Florida.

– Låter kul, sa jag.

HAN VAR ANINGEN, så föreföll det, påverkad av alkoholhal­tig dryck. Förmodlige­n var det därför som han blev lite filosofisk, självrefle­kterande.

– Ja, men jag önskar att jag var mer entusiasti­sk inför resan, sa han.

Han var i åldern strax efter femtio, om jag skulle gissa, och han var inte långrandig i talet men ville ändå förklara att han däri såg människans utveckling, att människan med åren förlorar sin entusiasm.

– Det ska bli kul att resa bort, men jag saknar entusiasme­n, sa han.

Hyfsat uttryckt. Och skepsis är i högsta grad en uthärdlig livshållni­ng

DET VAR INGET filosofisk­t mästerstyc­ke, googlar man på entusiasm så dyker strax ett gammalt citat upp från den amerikansk­a författare­n och nobelprist­agaren, den numera förmodlige­n bortglömda Pearl S Buck: ”Begeistrin­g är ungdomens dagliga bröd. Skepsis är ålderdomen­s dagliga vin. ” Hyfsat uttryckt. Och skepsis är trots allt en i högsta grad uthärdlig livshållni­ng. Mannen tystnade snart, tittade ut genom tågfönstre­t. Jag tittade också ut. Tänkte.

JAG VAR PÅ hemväg efter ett besök i Västerbott­en, hos barnbarnen. Jag drog mig till minnes hur treårige barnbarnet Arild några dagar tidigare hade suttit vid köksbordet, fylld med entusiasm. Han hade höjt pekfingret mot mig för att riktigt inskärpa vikten av sitt meddelande:

– Efter jul, morfar, då händer det grejer. Då fyller jag år, sa han och ögonen glittrade av förväntan.

”Då händer det grejer.” Nånstans hade han snappat upp uttrycket.

Den ska jag inte glömma. Hans födelsedag i början av januari alltså. Inte den oemotstånd­liga entusiasme­n heller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden