Hallands Nyheter

Daytona 200 för ”The Mozz”

MOTOR: DAYTONA 200

- MATTIAS NILSSON 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se

Det första Daytona 200 kördes i Florida redan 1937. Jonny Bengtsson blev förste svensk på banan 1976 och efter honom följde Stefan Pejer 1982. Nästa år är det Magnus Mossbergs tur.

– Det ska bli fantastisk­t roligt! I och med att USA fick sina Vm-deltävling­ar på 90-talet så tappade väl tävlingen lite i status, men det är fortfarand­e ett race med go klang och de bästa jänkarna är där och kör. Och det är ju klassisk mark, så det blir nog ganska trevligt, säger Magnus Mossberg.

DET VAR NÄR Varbergs-föraren körde Grand Prix of Qatar i fjol som han fick idén.

– Det slog mig då när jag softade på hotellet: de kör ju Daytona 200 samma helg som vi kör i Qatar och när jag tittade på lite varvtider insåg jag, med den erfarenhet jag har, att jag skulle ligga åtta-nio sekunder efter i varvtid och då skulle jag ju hamna i mitten av fältet i USA.

MOSSBERG TOG SAKEN i egna händer och skrev över både meriter och varvtider i ett mejl till organisati­onen.

– För ett par månader sedan kom det en kommentar: ”we look forward to another Swedish entry”, berättar Magnus.

Han kommer hyra en motorcykel på plats.

– Med en egen hoj då vet du vad du har, men det kan också bli strul. Amerikansk­a tullen kan vara hur krånglig som helst bara man råkar sakna en stämpel på en kåpa.

Därför har Magnus Mossberg kontaktat Bike Pass Motorsport i USA - ett team som backas upp av en entusiasti­sk argentinar­e.

– Den här killen har hållit på ett tag och jag har sett det. Folk har även kommit tillbaka till honom och kört i flera år så då litar jag på honom.

Tävlingen sammanfall­er med Bike Week med cirka 250 000 mcknuttar och Mossberg tänker även ta med sig sin fan club på 28 personer.

– Jag har aldrig varit i USA tidigare så jag tänkte kolla in rymdcentre­t Cape Canaveral också. Hur går det med finansieri­ngen?

– Jag försöker hitta folk som tycker det här är så pass roligt att de kan chippa in en slant. Det är ju ett kalas som går på sexsiffrig­a kronor så är det ju, och en del går ju från sparkapita­let. Men man har inte direkt tiden för sig när man är 57 år...

SJÄLVA RACET ÄR 57 varv och totalt kör man 322 kilometer på Daytona Internatio­nal Raceway - så nyckeln blir uthållighe­t.

– Det är åtta, nio gånger längre än vad jag brukar köra. Det här tar två timmar och 20 minuter, men jag är rätt seg tror jag och har åldern för mig. Jag har förståndet att inte köra full mutter med en gång utan ta det lite lugnt så man inte är dödsslut efter halva loppet, säger Mossberg och fortsätter:

– Jag testade faktiskt ett långlopp i somras med full 24-literstank och 1,5 timme i sadeln i ett kör. Det gick ganska bra. Drar man ner på tempot så orkar man.

I slutet av augusti råkade Magnus Mossberg ut för en våldsam krasch på Falkenberg­s motorbana. Nyckelbene­t fick sig en rejäl törn. Det andra hade fått sig en smäll tidigare i karriären.

Magnus Mossberg, 57, fortsätter att bocka av sin ”bucket list”. Den 17 mars 2018 ska han köra klassiska Daytona 200. – Det är ett väldigt speciellt race, säger Magnus ”The Mozz” Mossberg.

– MÅNGA BITAR blev det, men de låg i en bra ordning, snyggt på rad så det behövde inte opereras. Jag har ramlat och slagit mig betydligt värre förr.

– Det känns helt okej nu. Jag gör mina 100 armhävning­ar och 150 situps om dagen och knäböj på balansplat­ta. Det känns lite mer i höger axel än i vänster, men det är ju flera månader kvar till loppet och jag kommer vara helt okej, det har jag bestämt. Läkarna har inte förbjudit dig då?

– Visst fanns det en oro, men jag menar på fullaste allvar: jag tycker det är snyggt med krokiga nyckelben och ärr på kroppen. Många i min ålder har som fritidssys­selsättnin­g att titta på serier på tv, men jag bär mina ärr med stolthet ta mig fan.

 ?? Bild: FREDRIK EKLOF WASTEGATE.SE ?? DAGS FÖR USA. Trots ett sargat nyckelben har Magnus Mossberg ställt in siktet på Daytona 200 i Florida nästa år.
Bild: FREDRIK EKLOF WASTEGATE.SE DAGS FÖR USA. Trots ett sargat nyckelben har Magnus Mossberg ställt in siktet på Daytona 200 i Florida nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden