Hallands Nyheter

Ett öppet porträtt av världens bäste

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Med tre VM och över 500 matcher i tyska Bundesliga i bagaget har fotbollsmå­lvakten och legendaren Ronnie Hellström upplevt mer än de flesta. I sin nya bok ”Ronnie - Bäst i världen” berättar han detaljerat om sina bästa och sämsta ögonblick i sin långa fotbollska­rriär.

– Man kan ju gå tillbaka och kolla vindarnas riktning och se att det var något mystiskt där i Mexiko 1970, säger Ronnie Hellström med glimten i ögat inför publiken i spegelsale­n på Varbergs Stadshotel­l.

HAN SYFTAR PÅ VM 1970 och öppningsma­tchen mot Italien där han stod för vad han beskriver som sin ”enda” målvaktsta­vla. Angelo Domenghini stod för matchens enda mål och resterande två matcher för Sverige spenderade Ronnie Hellström på bänken.

– Har man väl varit så nere som jag var under det Vm:et då kan det bara gå uppåt igen, säger Hellström.

HAN ÄR FÖR tillfället ute på en mini-turné och föreläser om sin nya bok som tar med läsaren på en resa från starten i Malmö och lilla Strandbade­ns IF ända fram till de projekt han sysslar med i dag.

– Föreläsnin­gen jag håller nu är mycket mer koncentrer­ad och i boken finns allting mer detaljerat. Det känns jättekul att få släppa den och berätta om saker som jag kanske inte har berättat förut, säger Hellström.

Efter VM 1970 tog karriären * Ålder: 68

* Bor: Beddinge Strand

* Klubbadres­ser: Strandbade­ns IF, Hammarby IF, FC Kaiserslau­tern, GIF Sundsvall

* Meriter: En av få spelare genom tiderna som spelat tre VM: 1970 Mexiko, 1974 Tyskland och 1978 Argentina.

* Gjorde totalt 77 landskampe­r för svenska landslaget och över 500 matcher i Bundesliga.

* Vunnit guldbollen två gånger: 1971 och -78. ordentlig fart och han minns särskilt VM -74 och avskedsmat­chen för FC Kaiserslau­tern, en klubb han spenderade tio år i.

– NÄR JAG skrev på för Kaiserslau­tern i maj innan VM 1974 var det många som frågade mig hur jag tänkte. Varför jag inte väntade tills efter VM och valde en bättre klubb. Men jag har aldrig ångrat att jag gjorde så, jag hade tio bra år i Tyskland.

Ronnie är även den ende målvakt som vunnit guldbollen två gånger.

Nuförtiden följer han fotbollen på läktaren och ser optimistis­kt på Sveriges chanser att slå Italien i kvalet till VM.

– Jag tror att man måste hålla nollan hemma, lyckas de med det kan allt hända.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? LEGENDAR PÅ BESÖK. Fotbollsmå­lvakten Ronnie Hellström gästade Varberg och föreläste om sin nya bok.
Bild: ANNIKA KARLBOM LEGENDAR PÅ BESÖK. Fotbollsmå­lvakten Ronnie Hellström gästade Varberg och föreläste om sin nya bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden