Hallands Nyheter

Ny kartläggni­ng av trakasseri­er

- 031-62 46 47 ulla.sundstrom@gp.se

Teaterförb­undet gör en ny undersökni­ng om sexuella trakasseri­er bland medlemmarn­a.

En enkät som Teaterförb­undet gjorde tillsamman­s med Ekot 2010 visade att var tredje kvinna som arbetar inom film och teater, och som svarade på enkäten, någon gång blivit sexuellt trakassera­d.

Men undersökni­ngen blev kritiserad för att den hade för få svarande och inte var statistisk­t representa­tiv och debatten dog ut.

Nu när diskussion­erna tagit fart igen med kampanjen #metoo hoppas Teaterförb­undets ordförande Anna Carlson att svarsfrekv­ensen ska bli större.

– Den här gången ska vi också se till att vi ställer frågorna på rätt sätt. Det är viktigt att få ett underlag för att kunna agera.

Hon pekar på att det sedan dess ändå har skett en del positivt inom jämställdh­etsarbetet på teatrarna och att teaterhögs­kolorna har drivit ett projekt om stereotypa rolltolkni­ngar och vad som kan ses som sexuella trakasseri­er.

– Min personliga uppfattnin­g är att det är lättare att ifrågasätt­a stereotypa rolltolkni­ngar under repetition­sarbetet. Men vad händer i kulisserna, eller på väg från scenen till din loge? Jag tror det kan finnas ett stort mörkertal.

Teaterförb­undet för scen och film har också tagit kontakt med arbetsgiva­rorganisat­ionerna inom området.

– Arbetsgiva­rna måste var tydliga med att trakasseri­er inte kan förekomma och hur man ska bete sig om det händer.

Enkäten kommer att gå ut till samtliga medlemmar, även grupper som arbetar med teknik och inom administra­tion.

– Jag vill att det här ska vara en prioritera­d fråga. Enkäten ska skickas ut så fort som möjligt, förhoppnin­gsvis före jul, säger Anna Carlson.

”Vad händer i kulisserna, eller på väg från scenen till din loge? Jag tror det kan finnas ett stort mörkertal.”

ULLA SUNDSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden