Hallands Nyheter

Katalansk bakläxa i domstol

- TT

Den katalanske expresiden­ten Carles Puigdemont befinner sig i Belgien. Men att hans närvaro skulle innebära en politisk kris för landet, förnekar premiärmin­ister Charles Michel. – Det är en politisk kris i Spanien och inte i Belgien, säger han.

På onsdagen upphävde Spaniens författnin­gsdomstol Katalonien­s parlaments förklaring om självständ­ighet som togs den 27 oktober.

Att Puigdemont befinner sig i Belgien har ökat spänningar­na mellan Bryssel och Madrid och även inom Michels koalitions­regering, där flamländsk­a partier ingår.

MICHEL BETONAR OCKSÅ att Puigdemont­s närvaro inte är en fråga för regeringen utan för domstolarn­a. En europeisk arresterin­gsorder har utfärdats för honom och för fyra katalanska exministra­r. De fem katalanern­a ska infinna sig i rätten den 17 november.

Under onsdagen hade även en fackföreni­ng, som är för självständ­ighet, utlyst en strejk. Vägar och tåglinjer blockerade­s runt om i regionen.

De strejkande protestera­r mot att katalanska tidigare ministrar frihetsber­övats i Madrid.

MER ÄN 50 vägar, inklusive stora motorvägar, stängdes av. I Barcelona flyttade polis demonstran­ter som blockerade en busstation.

Ett höghastigh­etståg mellan Barcelona och franska Lyon tvingades vända, men pendeltraf­iken fungerade normalt vid lunchtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden