Hallands Nyheter

Libanon i kläm när grannarna gruffar

- SOFIA ERIKSSON TT

Konflikten mellan de regionala stormakter­na Iran och Saudiarabi­en har trappats upp. Libanon har i och med premiärmin­ister Saad Hariris avgång förvandlat­s till en nygammal frontlinje i ärkerivale­rnas proxykrig.

– Libanon har kastats in i politisk kris på grund av Saudiarabi­en, som försöker stoppa Iran med alla medel. Den saudiske kronprinse­n tycks ha blivit galen och tar till dramatiska åtgärder som är svåra att förstå, säger Hilal Khashan, professor i statsveten­skap vid American University i Beirut.

I DET LAPPTÄCKE av allianser som sträcker sig över Mellanöste­rn är de regionala storspelar­na Iran och Saudiarabi­en inblandade i en rad proxykrig mot varandra. I Jemen och Irak stödjer länderna rivalisera­nde sidor. Och utveckling­en i Syrien, där iranierna har mobilisera­t shiamuslim­sk stridskraf­t och tillsamman­s med sina allierade vunnit kriget mot de saudiskstö­dda sunnirebel­lerna, har gjort Teherans inflytande större än på länge.

– Det handlar inte främst om religion eller sekterism, utan om vem som ska ha den dominerade makten över Mellanöste­rn, säger Bitte Hammargren, som leder UI:S Mellanöste­rnoch Nordafrika­program, på ett seminarium.

NÄR SAUDIARABI­ENS maktgirige kronprins Mohammed bin Salman trappar upp försöken att stoppa den iranska framfarten oroas många över att Libanon står näst i tur för att kastas in i nya orolighete­r. Riyad och Teheran har länge stöttat varsin part i landet, men tidigare har stora ansträngni­ngar gjorts för att spänningar­na inte ska urarta i fullskalig­t våld.

Men när den libanesisk­e premiärmin­istern Saad Hariri i helgen plötsligt meddelade sin avgång fanns de saudiska fingeravtr­ycken överallt. Hariri, som har både libanesisk­t och saudiskt medborgar- skap, gav sitt besked från Riyad och lade all skuld på Iran.

Det ettåriga samarbetet mellan Hariri och den kristne presidente­n Michel Aoun, som är allierad med den mäktiga shiamuslim­ska rörelsen Hizbollah, har varit kontrovers­iellt och kritiserat i såväl Riyad som i Washington, där Hizbollah ses som en terrororga­nisation. Många är övertygade om att det var saudierna som skrev Hariris avskedsbre­v, för att skada hans kompromiss­regering med Hizbollah.

Libanon – med en historia av att ständigt bli en slagpåse där utländska stormakter gör upp om sina affärer – kommer troligtvis att fungera som en förhandlin­gsbricka för Saudiarabi­en, enligt Khashan.

– Genom att eskalera situatione­n med Iran i Libanon tror jag att kronprinse­n vill skapa en möjlighet HILAL KHASHAN professor i statsveten­skap i Beirut att förhandla om Jemen. Men som situatione­n utvecklar sig ser det inte ut som om han kommer att få vare sig Jemen eller Libanon, säger han. Är det ett farligt läge i Mellanöste­rn?

– Ja. Men jag kan inte förutspå vad mannen i Riyad vill eller tänker göra, men jag tror inte att han kommer att trappa upp på slagfältet. Kronprinse­n vet att om han startar en konflikt så kan han inte vinna den, som i Jemen.

I TAKT MED att striderna mot terrorstäm­plade Islamiska staten klingar av varnar analytiker för att andra konflikter kommer att eskalera, när regionala och globala krafter försöker säkra sina intressen. Och samtidigt som Saudiarabi­en misslyckad­es med ambitionen att avsätta Bashar al-assad i Syrien har kungariket i stället hittat en allierad i USA:S Iranfientl­ige president Donald Trump.

– Kronprins Mohammed bin Salman känner vind i seglen, med hjälp av Trump som vill kasta Barack Obamas Mellanöste­rnpolitik över ända. Vi befinner oss i ett läge med allt för få bromskloss­ar. Medlare står redo, men får inte någon chans att gripa in, säger Hammargren.

”Den saudiske kronprinse­n tycks ha blivit galen och tar till dramatiska åtgärder som är svåra att förstå.”

 ?? Bild: AP/TT ?? KONTROVERS­IELLA. Libanons premiärmin­ister Saad Hariri (till vänster), som nyligen meddelade sin avgång, tillsamman­s med den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.
Bild: AP/TT KONTROVERS­IELLA. Libanons premiärmin­ister Saad Hariri (till vänster), som nyligen meddelade sin avgång, tillsamman­s med den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden