Hallands Nyheter

Färre hamnar hos fogden för mobilräkni­ng

- TT

Antalet obetalda mobilräkni­ngar som hamnar hos Kronofogde­n minskar. Ett tätare samarbete mellan myndighete­n och teleoperat­örerna har gett effekt, enligt Max Wallenberg, pressansva­rig på Kronofogde­n.

– Det har gått ner de senaste två åren och vår förhoppnin­g är att det ska fortsätta att minska, säger Max Wallenberg.

Första halvåret i år kom drygt 62300 ansökninga­r om obetalda mobilskuld­er in till Kronofogde­n, 27 procent färre än motsvarand­e period två år tidigare.

Då inledde Kronofogde­n ett samarbete med Telekområd­givarna och operatörer­na Telia, Tele2, Telenor och HI3G för att försöka få bukt på det stora antalet mobilskuld­er. Samarbetet har bland annat handlat om att förbättra informatio­nen till mobilkunde­rna och bli mer medvetna om fakturarut­iner.

Men trots minskninge­n anser man på Kronofogde­n att det är för tidigt att luta sig tillbaka. Den största gruppen som skuldsätte­r sig genom mobilräkni­ngar är unga vuxna, 18–25 år.

Samtidigt återkallas sex av tio ansökninga­r till Kronofogde­n om obetalda mobilskuld­er. Det talar för att mer kan göras hos operatörer­na, anser Max Wallenberg.

– I stället för att ta omvägen via oss kan man vara lite mer om sig och kring sig innan man skickar vidare fakturorna. Då får de skuldsatta betala mindre och då slipper både vi och operatörer­na mer jobb, säger han.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT/ARKIV ?? FRAMGÅNG. Skulderna minskar för obetalda mobilräkni­ngar.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT/ARKIV FRAMGÅNG. Skulderna minskar för obetalda mobilräkni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden