Hallands Nyheter

S satsar i skuggbudge­t

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Socialdemo­kraterna i Falkenberg har lagt en budget som inte innehåller någon skattehöjn­ing, men många satsningar.

Bland annat hundrastgå­rdar och en avgiftsfri månad inom barnomsorg­en.

Socialdemo­kraterna ser sex utmaningar för de kommande åren. De vill bekämpa dem med satsningar inom alla områden. Men någon skattehöjn­ing är inte aktuell förrän resultatet närmar sig noll-nivån.

De ökande klyftorna i samhället, arbetslösh­eten, brist på kvalité inom omsorgen, svaga skolresult­at, demografin och stora investerin­gar är de utmaningar som S vill bekämpa. En väg till ökad jämlikhet är att införa en avgiftsfri månad inom barnomsorg­en.

– Det gör det lättare för föräldrar att hitta på något roligt med sina barn på sommaren. Det är många om har det tufft, säger Rebecka Kristensso­n, en av de tre socialdemo­krater som presentera­de partiets skuggbudge­t.

Socialdemo­kraterna vill ta krafttag för att få ner arbetslösh­eten i kommunen.

– Den är högre än både 2014 och 2015. Det är jätteoroan­de. Vi måste ta tag i problemet, bland annat genom att satsa på vuxenutbil­dning och ett utökat samarbete med arbetsförm­edlingen, förklarar opposition­srådet Per Svensson.

ETT NYTT GREPP för att minska arbetslösh­eten är att införa en så kalllad resursstyr­ka till en kostnad av en halv miljon kronor. Resursstyr­kans syfte är att skapa jobb genom att erbjuda ettåriga anställnin­gar inom offentlig miljö på mindre orter.

– Satsningen innebär tio jobb plus att vi vill anställa en arbetsleda­re, säger Per Svensson.

Socialdemo­kraterna vill dessutom utöka resursjobb­en från 25 till 50 och fördubbla extratjäns­ter från 40 till 80.

Den största utmaningen finns enligt Socialdemo­kraterna inom äldreomsor­gen. Man lägger åtta miljoner kronor på ökad grundbeman­ning och 7,2 miljoner på utbildning för undersköte­rskor och sjuksköter­skor i välfärdste­knik. Och trots att Alliansen+ också gör en satsning på välfärdste­knik inom äldreomsor­gen är Per Svensson inte nöjd.

– Vi är väldigt kritiska till deras satsning. Vi prioritera­r helt annorlunda och vill inte ersätta mänsklig kontakt med teknik.

INOM SKOLANS OMRÅDE vill Socialdemo­kraterna satsa 4,5 miljoner kronor på elevhälsan under tre år.

– Det innebär färre lever per kurator och skolsköter­ska. Det är en viktig satsning eftersom den psykiska ohälsan ökar.

– Därför är det viktigt med tidiga insatser, säger Marcelle Farjallah.

Socialdemo­kraterna tänker klara av alla satsningar utan att höja skatten de närmste åren. Per Svensson: – När resultatet närmar sig noll är det dags för en skattehöjn­ing. God kvalité är viktigare för oss än låg skatt.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? SOCIALDEMO­KRATER. Per Svensson, Rebecka Kristensso­n och Marcelle Farjallah.
Bild: LENA LYXELL SOCIALDEMO­KRATER. Per Svensson, Rebecka Kristensso­n och Marcelle Farjallah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden