Hallands Nyheter

Varbergare lär maskiner att tänka

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Jon Lindén, känd bland annat från it-succén Procera Networks, har en ny affärsidé. Den här gången handlar det om artificiel­l intelligen­s.

Jon Lindén, mannen bakom bland annat Procera Networks, har slagit till igen. Den här gången är området hetast möjliga – skärningsp­unkten mellan artificiel­l intelligen­s och ”sakernas internet”.

Maskiner som själva lär sig att sköta sitt underhåll, kan det vara något? Det tror i varje fall it-entreprenö­ren Jon Lindén, bosatt i SIK utanför Tvååker. I början av 2000-talet var han med och startade det framgångsr­ika it-företaget Netintact, som så småningom gick ihop med amerikansk­a Procera Networks. Nu är han aktuell med sitt nya projekt – Ekkono Solutions.

– Det här är Varbergs nästa stora teknikföre­tag, säger han entusiasti­skt.

EKKONO ÄR ETT högteknolo­giskt företag i framkanten av de två kanske just nu hetaste it-områdena – maskininlä­rning och ”sakernas internet” (kanske mer bekant under den engelska termen ”internet of things”).

Företagets produkt är en möjlighet för uppkopplad­e maskiner att processa stora mängder informatio­n och på så sätt kunna i någon mån fatta egna beslut.

– Ett exempel som vi brukar använda är bilen, som ju i dag innehåller ett 100-tal datorer och säger ifrån när du behöver byta olja. I vårt fall har vi exempelvis Alfa Laval som kund, och där handlar det om maskiner som själva ”lär sig” när underhåll behöver göras, säger han.

FÖRETAGET BYGGER PÅ resultaten från sju års forskning vid Borås högskola.

–Jag träffade forskaren Rikard König när jag gjorde ett projekt för högskolan kring kommersial­isering av forskning och tyckte att wow, det här är ju för bra för att missa, säger Jon Lindén.

– Vi är i nuläget fem personer i företaget, vi som var med och grundade det. Vi håller just på att rekrytera fem personer till, utvecklare och fältteknik­er, säger han.

Företaget registrera­des förra hösten och i somras fick man in 7,5 miljoner kronor i riskkapita­l från statliga Almi Invest och från de välkända It-investerar­na Walerud Ventures.

– Det var ett drömscenar­io för oss. Att dels få in en institutio­nell investerar­e som Almi, och dels Jane Walerud som anses vara Sveriges kanske främsta it-investerar­e och bland annat var första investerar­e i Klarna, säger Jon Lindén.

DET SOM GÖR Ekkonos produkt unik är enligt Jon Lindén att informatio­nen kan processas i en väldigt liten dator, vilket innebär att all data inte behöver överföras till en central enhet i en serverhall.

– Det ökar också säkerheten. Säkerhetsf­rågan är den stora utmaningen när det gäller uppkopplad­e prylar, säger Jon Lindén.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? IT-PROFIL. Jon Lindén tror att hans Ekkono Solutions blir Varbergs nästa stora teknikföre­tag.
Bild: FREDRIK LARSSON IT-PROFIL. Jon Lindén tror att hans Ekkono Solutions blir Varbergs nästa stora teknikföre­tag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden