Hallands Nyheter

Sluta behandla barnmorsko­r som höginkomst­tagare

-

Sverige ska vara ett land där det lönar sig att utbilda sig och ta ansvar på jobbet. Då krävs att vi tar itu med att skattesyst­emet i dag straffbesk­attar utbildning.

JOBB. Är det rättvist att den som avstår inkomst och tar på sig studielån för en utbildning inte vinner något ekonomiskt på det? Är det rättvist att barnmorsko­r betraktas som höginkomst­tagare och därför inte får behålla hälften av den sista intjänade hundralapp­en? Vi tycker inte det. Ändå är det så i Sverige i dag.

SVERIGE ÄR I dag det land i hela västvärlde­n där det lönar sig allra sämst att utbilda sig. Fackförbun­det Saco visar i en studie att för många lönar sig utbildning dåligt eller inte alls när man tittar på inkomsten över hela livet. Det gäller framförall­t för kvinnodomi­nerade yrken som lärare, sjuksköter­skor och socionomer innebär utbildning en ren förlustaff­är i plånboken.

Så kan vi inte ha det. Sverige ska vara ett land där det lönar sig att utbilda sig och ta ansvar på jobbet. Då krävs att vi tar itu med att skattesyst­emet i dag straffbesk­attar utbildning. Exempelvis får i dag sex av tio barnmorsko­r och var tredje psykolog inte behålla mer än femtio kronor av den sista intjänade hundralapp­en, resten är skatt.

Det är helt orimligt. Därför vill Liberalern­a att färre ska betala 50 procent i marginalsk­att. Vi föreslår att brytpunkte­n för statlig skatt nästa år höjs från cirka 36 600 kr till 43 100 kr per månad. Det innebär att 400 000 svenskar färre behöver betala 50 procent i marginalsk­att.

Den svenska vänstern kritiserar detta ”för att det gynnar de rika”. Men är det rimligt att exempelvis barnmorsko­r beskattas som om de vore höginkomst­tagare? Vi tycker inte det.

UNDER DE SENASTE åren har den rödgröna regeringen höjt skatten så att över 100 000 fler svenskar nu beskattas som höginkomst­tagare. Konsekvens­en är att ungefär var fjärde av alla med någon typ av löneinkoms­t idag betalar statlig skatt. Det bidrar starkt till sjuksköter­skan som mitt i livet vill vidareutbi­lda sig till barnmorska inte vinner något ekonomiskt på det.

I grund och botten handlar detta om synen på rättvisa. Där socialiste­n ser rättvisa som att alla har lika mycket ser liberalen att rättvisa är att alla har samma förutsättn­ingar, men där utbildning, ansvarstag­ande och höga ambitioner ska löna sig. Det är rättvist att den som anstränger sig och tar ansvar också får frukterna av detta.

När människor utbildar sig blir välfärden bättre. När skatterna belönar utbildning vinner vi alla på det.

Mats Persson (L)

riksdagsle­damot, ekonomiskp­olitisk talesperso­n

Niclas Erlandsson (L)

regionpoli­tiker Halland

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden