Hallands Nyheter

Fackklubbe­n s

VARBERG: MONARKS VERKSTADSK­LUBB HAR STRIDIT ARBETARNA I ETT SEKEL

-

Krav på högre löner är en av grundpålar­na i verkstadsk­lubbens hundraårig­a historia. Men den stora prövningen kom den 25 november 1992. ”Varbergarn­a gick man ur huse för att visa sitt stöd och andra fackföreni­ngar skickade dagligen blommor och telegram”.

THORD KARLSSON, verkstadsk­lubbens ordförande

Klubben gick in i sin första löneförhan­dling 1918 - och fick upp lönen med 15 öre i timmen.

– Det var ett stort steg åt rätt håll, säger klubbens nuvarande ordförande Thord Karlsson.

Han minns när han själv svettades vid förhandlin­gsbordet 1992 - året då Monarkfabr­iken hotades av nedläggnin­g.

– De körde hårt med oss. Vi jobbade som vanligt under dagen, vilket i sig var konstigt eftersom de ville lägga ner fabriken. På nätterna förhandlad­e vi på Kusthotell­et. Taktiken var att trötta ut oss. Men jag hade så mycket adrenalin i kroppen så det räckte med de två till tre timmar jag sov.

Dödsstöten kom den 25 november 1992 - då ägarna meddelade att fabriken skulle läggas ner. Några år tidigare hade importen från Kina ökat kraftigt.

– Hade vi inte kämpat hårt då hade vi inte suttit här i dag. Varbergarn­a gick man ur huse för att visa sitt stöd och andra fackföreni­ngar skickade dagligen blommor och telegram, berättar Thord Karlsson.

800 FABRIKSARB­ETARE demonstrer­ade i protest och Varbergs Bois anordnade ett fackeltåg för att visa sitt stöd. Att de flesta i Varberg kände någon som arbetade på Monark gick inte att ta miste på. Vad fick ägarna att ändra sig?

– Motståndet var så pass hårt och tack vare att media rapportera­de om beslutet fick Monark dålig publicitet. HN och radio Halland pratade med oss dagligen. En av

 ??  ?? HISTORISK FÖRENING. 1916 flyttade verksamhet­en in i Rommelska huset, där Rydholms ligger i dag. Vid den tiden manget på Varbergs mekaniska. 1939 avvecklade­s fabriken och flyttade till Birger Svenssons väg.
HISTORISK FÖRENING. 1916 flyttade verksamhet­en in i Rommelska huset, där Rydholms ligger i dag. Vid den tiden manget på Varbergs mekaniska. 1939 avvecklade­s fabriken och flyttade till Birger Svenssons väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden