Hallands Nyheter

Det var inget ufo utan en...

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Fotograf i Varberg fångade märkligt föremål - nu kan en ufo-förening avslöja vad det handlar om.

För drygt två veckor sedan var Lars Danielsson från Varberg ute och fotografer­ade på Brunnsberg i Varberg. När han kom hem upptäckte han ett okänt föremål ovanför hustaken. Han misstänkte att det var ett militärfly­g och skickade bilden till försvarsma­kten. De menade dock att det var för dålig kvalitet på bilden för att bedömas.

DET HÅLLER INTE riksorgani­sationen Ufo-sverige med om. De har arbetat med att granska oidentifie­rade flygande objekt sedan 1970 som allmänhete­n skickat till dem. Föreningen fick via Facebook upp ögonen för Lars Danielsson­s bild.

– Vi får in 250 observatio­ner per år och av dem kan vi ge en tydlig förklaring i 96-97 procent av fallen, säger Anders Berglund som är ordförande i Ufo-sverige.

De har granskat föremålet på

”Vi kan konstatera att det med stor säkerhet handlar om en fågel” ANDERS BERGLUND, UFO Sverige

Brunnsberg och kan med hjälp av avstånd från fotografen och storleken på objektet få fram en rimlig förklaring.

– Enligt oss så är föremålet cirka en meter i längd och är 16 meter upp i luften. Vi kan konstatera att det med stor säkerhet handlar om en fågel.

– Den flyger åt höger, vingarna sitter lite längre fram och den är fångad mitt i en rörelse, säger Anders Berglund.

HAN MENAR ATT de fått in fler liknande bilder genom åren. I andra fall rör det sig om satelliter, flygplan eller stjärnfall.

– Vi har blivit ganska bra på det här. Av alla rapporter handlar det om en eller två per år som vi inte vet vad det är, säger Anders Berglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden