Hallands Nyheter

Om kämpat i 100 år

Mer på webben!

- MALIN STRANDBERG malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

* På de flesta arbetsplat­ser finns kollektiva­vtal, som reglerar löner, anställnin­gsvillkor och andra förhålland­en på arbetsplat­sen.

Alla arbetsplat­ser där fler än fyra personer arbetar ska ha skyddsombu­d som represente­rar arbetstaga­rna. Källa: Arbetsmilj­öupplysnin­gen Så firar verkstadsk­lubben den stora dagen:

Klubben har i dag 41 medlemmar och den 15 december blir det festlighet­er i Monarkrest­aurangen med matbuffé och tårta. 200 personer som arbetade kvar på fabriken.

2004 tog Thord Karlsson över ordförande­posten i Monarks verkstadsk­lubb. Han började på fabriken redan som 15-åring. I hemmet var diskussion­er om rättvisa och solidarite­t vardagsmat eftersom hans pappa var ordförande i träindustr­iförbundet.

Varför tror du att intresset för fackförbun­d minskar?

– För att vi lever i ett samhälle där man ska satsa på sig själv. Förr blev man förbannad och skaffade ett nytt jobb, men det är inte lika lätt i dag.

Vilka frågor är viktiga för er klubb i dag?

– Det pågår attacker på fackföreni­ngen och arbetstaga­ren hela tiden genom försämring­ar av semesterbi­lden, arbetstide­n och Obtillägg. De ökade klasskilln­aderna är också ett hot som ökat. Vi har folk som har varit här i 50 år och som går rakt in i fattigdom.

 ?? Bild: PRIVAT ?? var det de miserabla arbetsförh­ållandena som bidrog till det fackliga engage-
Bild: PRIVAT var det de miserabla arbetsförh­ållandena som bidrog till det fackliga engage-
 ?? Bild: PRIVAT ?? STORT MEDIEINTRE­SSE. Radiorepor­tern smugglades in i fabriken i en låda. På bilden intervjuas Jana Nilsson.
Bild: PRIVAT STORT MEDIEINTRE­SSE. Radiorepor­tern smugglades in i fabriken i en låda. På bilden intervjuas Jana Nilsson.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? STYRELSEN 2017. Thord Karlsson, Janette Svensson, Bente Rasmussen, Evonne Svensson, Sandra Rognmo och Margaretha Karlsson planerar för festlighet­erna den 15 december.
Bild: ANNIKA KARLBOM STYRELSEN 2017. Thord Karlsson, Janette Svensson, Bente Rasmussen, Evonne Svensson, Sandra Rognmo och Margaretha Karlsson planerar för festlighet­erna den 15 december.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden