Hallands Nyheter

”Diabetes är min superkraft”

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

I dag går 13-åriga Alice Svärd på en historisk fest. För första gången anordnas nämligen Sveriges första tv-gala för diabetes.

Hur ser vardagen ut för en 13-årig tjej med diabetes typ 1? Det ville Alice Svärd i Falkenberg berätta om och bestämde sig för att starta en blogg.

– Jag tycker att det är roligt att skriva och fotografer­a och jag ville tala om hur en vanlig dag kan se ut. Det är mycket som påverkas om jag inte får rätt mängd insulin, om jag tar för mycket eller för lite till exempel, säger hon.

DEN HELT NYSTARTADE bloggen vill hon använda för att inspirera och informera andra om sin sjukdom eftersom hon tycker att kunskapen om diabetes är för dålig. Av den anledninge­n gläds hon lite extra åt att det nu anordnas Sveriges första tvgala för diabetes.

– Jag har aldrig varit på en gala förut, så det ska bli jättejätte­kul. Jag tycker att vi med diabetes är värda det, för det är så många som har den här sjukdomen.

Galan, som är en insamlings­gala, hålls på Grand Hotel i Stockholm. Alice ska gå tillsamman­s med representa­nter från företaget Rubin Medical, som tillverkar insulinpum­par. En av höjdpunkte­rna för Alice är att Molly Sandén ska uppträda, artisten som för några år sedan gick ut och själv berättade om sin diabetes.

– Hon är jättebra tycker jag. Och jag hoppas att galan kan väcka mer förståelse, säger hon.

ALICE VAR SEX år gammal då det visade sig att hon hade diabetes. Sedan dess har det pågått ett ständigt reglerande och kontroller­ande av blodsocker och insulin.

– Det är en bergochdal­bana varje dag och det kan vara jobbigt i skolan till exempel, folk har mycket frågor. Men nu har jag haft det så länge och har vant mig vid hur mycket kolhydrate­r och insulin jag ska ha. Jag känner att nu är det bara att gilla läget. På så sätt har sjukdomen stärkt mig som människa, diabetes är min superkraft.

Diabetesga­lan sänds i kväll klockan 20.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? GALAKVÄLL. Alice Svärd ser fram emot Diabetesga­lan i Stockholm.
Bild: JENNIE PERSSON GALAKVÄLL. Alice Svärd ser fram emot Diabetesga­lan i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden