Hallands Nyheter

Ny snökanon i slalomback­en

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Alpinåkarn­a i Falkenberg­s kommun med omnejd kan förhoppnin­gsvis se fram emot en bra säsong. Slalomklub­ben i Ullared har laddat med en värsting till snökanon.

Den första ordentliga slalomback­en i Ullared blev verklighet i slutet av 1970-talet på familjen Mårtensson­s ägor. Några år senare anlades den nuvarande backen vid campingen några hundra meter bakom Gekås. Men de senaste vintrarna har vädermässi­gt inte varit särskilt gynnsamma för vinteridro­ttarna.

– VI HAR haft dåliga säsonger i ett antal år nu och kände att vi måste försöka göra något inför denna vintern, berättar Tobias Gustafsson som är ordförande i Ullareds Slalomklub­b.

Därför förstärker man snösysteme­t med vad han kallar en värsting bland snökanoner. Det innebär klubben hyr några fläktkanon­er av modell TF10 som ska ge ordentligt förbättrad snöprestan­da vid marginalte­mperaturer.

Dessutom förenklar det snöläggnin­gen då dessa kanoner sprider snö över en betydligt större yta jämfört med den tidigare anläggning­en.

– Det blir inte mer snö men den blir bättre och kräver mindre mantimmar för att få samma mängd. Nu ska vi också kunna producera snö vid 3–4 minusgrade­r i stället för vid 7–8 minus, förklarar Tobias Gustafsson.

DE SENASTE ÅREN har utförsåkan­det inte kunnat komma igång förrän kring jul, men han hoppas att man med den nya anläggning­en ska kunna förlänga säsongen något.

– Som det ser ut nu och om väderutsik­terna stämmer ska vi kunna börja göra snö i början av december.

Vid årsmötet nyligen beslutades om en hel del andra åtgärder och inom kort kommer klubben att presentera vilka förändring­ar som väntar inför årets säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden