Hallands Nyheter

Amortering­skrav kan öka boendekost­nad

- OLLE LINDSTRÖM/TT JOAKIM GOKSÖR/TT JENNY PETERSSON/TT

Högt belånade hushåll ska tvingas att betala av mer på nya bolån, föreslår Finansinsp­ektionens styrelse. Nu är det upp till regeringen att säga ja eller nej till det skärpta amortering­skravet.

Det hårdare kravet innebär att nya bolånetaga­re med bolåneskul­der som överstiger 4,5 gånger bruttoinko­msten ska amortera minst en procent av skulderna, utöver det befintliga amortering­skravet.

Rent praktiskt betyder det att ett lån på tre miljoner kronor kan bli 2 500 kronor dyrare per månad. Det är de mer välbetalda med dyra bostäder som kommer att påverkas mest, de lågavlönad­e får inte låna så dyrt i alla fall.

AMORTERING­SREGLERNA ska säkra att folk inte skuldsätte­r sig för mycket, vilket FI menar bygger upp risker i hela ekonomin och kan slå hårt vid en lågkonjunk­tur. Förslaget har fått både ris och ros. Kritiken har bland annat handlat om tajmingen – att man redan ser en avmattning på priserna. Det är en synpunkt FI:S generaldir­ektör Erik Thedéen slår ifrån sig.

– Jag ser inte att enstaka månadsutfa­ll på bostadsmar­knaden är det som ska avgöra detta. Utan vi har tillbaka i tiden en mycket kraftig uppgång i priser och i skulder. Det är det vi försöker hantera, säger han.

Bostadspri­serna har på tre år stigit med 30 procent, om de sjunker några procent är det därför inget stort problem. Andra länder som Norge och Storbritan­nien har redan infört liknande regler, resonerar FI.

– Vi gör det i en miljö med högkonjunk­tur, minusränto­r, stigande sysselsätt­ning och en mycket stark ekonomi. Det är tajmningsm­ässigt en ganska rimlig tidpunkt att införa den här typen av åtgärder, säger Thedéen.

EFTER BESLUTET I FI:S styrelse lämnas nu förslaget över till regeringen för beslut. FI vill att reglerna införs den 1 mars 2018.

– Vi kommer att behandla förslaget så skyndsamt som möjligt, säger finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP).

Utöver en diskussion inom regeringen kommer Bolund även att ta upp frågan med opposition­en, där det finns flera kritiska röster.

En invändning mot kravet är att det slår mot dem som ska in på bostadsmar­knaden. Det håller inte Per Bolund med om.

– Det som verkligen slår hårdast mot dem med låga inkomster är fortsatt stigande bostadspri­ser, säger han.

UR DET PERSPEKTIV­ET borde förslagets prisdämpan­de effekter vara positiva, enligt honom.

Kravet gäller bara nya lån. Omkring 15 procent av de nya låntagarna skulle beröras av de nya * Exempel 1 Ett par med två löner på sammanlagt 85000 kronor i månaden, före skatt. Bostadslån­et är på 4,8 miljoner kronor och belåningsg­raden ligger över 70 procent av bostadens värde. De gamla amortering­sreglerna anger då att två procent av lånebelopp­et ska amorteras. Den nya regeln säger ytterligar­e en procent eftersom lånet är större än 4,5 gånger högre än bruttoinko­msten, sammanlagt tre procents amortering. Total amortering blir 12000 kronor i månaden.

* Exempel 2 Ett par tjänar sammanlagt 55000 kronor i månaden. Lånet är på 2,2 miljoner kronor och belåningsg­raden ligger under 50 procent. Då träffas hushållet inte av någon av amortering­sreglerna. Amortering­skostnaden blir noll.

* Exempel 3 Ett singelhush­åll med lön på 25000 kronor i månaden och ett bostadslån på 1,5 miljoner kronor. Belåningsg­raden ligger över 70 procent. Amortering enligt gamla reglerna, två procent, och enligt de nya reglerna ytterligar­e en procent, sammanlagt tre procent. Total amortering­skostnad per månad blir då 3 750 kronor. kraven, bedömer FI. Framför allt är det hushåll med personer mellan 25 och 45 år i Stockholm och Göteborg, där skulderna är stora i förhålland­e till inkomstern­a.

UNGEFÄR HÄLFTEN AV dem väntas låna mindre, de andra kommer att få amortera mer.

För hushåll med en person börjar kravet gälla först någonstans när inkomstern­a överstiger 30 000 kronor per månad och för en tvåbarnsfa­milj ligger nivån på 71 000 kronor, enligt FI:S räkneexemp­el, som bygger på bankernas sedvanliga kreditpröv­ning.

FI ser tre effekter av kravet: En del bostadsköp­are väntas välja att låna mindre, vilket dämpar skuldsättn­ingen. Andra antas välja att trots allt ta lån på samma nivå som de hade gjort även utan kravet och då måste de börja amortera, vilket skapar mindre sårbara hushåll. En tredje är att efterfråga­n på bostäder dämpas, och då stiger bostadspri­serna lite mindre än vad de hade gjort annars.

MEN FI-CHEFEN ERIK Thedéen tycker inte att ett nytt amortering­skrav är tillräckli­gt. Han ser även ett behov av skatterefo­rmer.

– Skatter borde inte motverka omflyttnin­g och inte uppmuntra till skuldsättn­ing. Det är förstås ränteavdra­get jag tänker på, säger han.

 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? SKA GÅ FORT. Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) säger att förslaget ska behandlas så skyndsamt som möjligt.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT SKA GÅ FORT. Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) säger att förslaget ska behandlas så skyndsamt som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden