Hallands Nyheter

Trafikverk­et anklagas för utbredd korruption

- JOHANNES CLERIS/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT

50 000 kronor i ett kuvert. Det är ett av exemplen när flera entreprenö­rer vittnar om en utbredd mutkultur vid Trafikverk­et i norra Sverige för TV4:S Kalla Fakta. – Om allt stämmer så är det otroligt flagrant och fullständi­gt genomkorru­pt beteende, säger Olle Lundin, professor i förvaltnin­gsrätt.

Den före detta vägmålaren Leif Johansson är en av många som träder fram i programmet för att berätta om hur det går till att ”smörja” projektled­are och beställare på Trafikverk­et. Han återger hur han på uppmaning av sin uppdragsgi­vare lämnade över 50 000 till en tjänsteman på myndighete­n.

– När vi var ute efter vägen och körde så kom han och det var ju bara att räcka över kuvertet, säger Leif Johansson till Kalla Fakta.

EN ANNAN VÄGMÅLARE, Ronny Kock, berättar om hur entreprenö­rer lämnat gåvor till anställda på Trafikverk­et. Exempelvis bakom någon sten vid en väg, enligt överenskom­melse.

– Så kommer någon och hämtar upp dem och så är de borta sedan. Så funkar livet vidare, då går det smärtfritt framåt, säger han.

Vägmålarna som Kalla Fakta pratat med säger även att de fått tillbaka pengar genom att tjänstemän­nen upprättat bluffaktur­or. På så vis berikas båda parterna på skattebeta­larnas bekostnad. Syftet är att vinna fördelar under pågående kontrakt.

FLERA PERSONER SÄGER sig ha larmat Trafikverk­et om den misstänkta korruption­en. Leif Johansson kontaktade Trafikverk­et om de 50 000 kronorna i våras. Enligt generaldir­ektören Lena Erixon har fallet åtalsanmäl­ts – men först den här hösten.

– I de här fallen så tycker jag att man agerat för sent, det tycker jag. Och har det dröjt länge och man inte har återkommit är det självklart inte bra, säger hon till Kalla Fakta.

Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) har under måndagen pratat med Erixon, och försäkrat sig om att myndighete­n ”agerar snabbare än vad man kanske gjort tidigare”.

– Jag är nöjd med de svaren generaldir­ektören gett och vet också att hon kommer att vidta åtgärder för att agera kraftfullt. För det är naturligtv­is helt oacceptabe­lt om det skulle förekomma korruption eller motsvarand­e i statlig verksamhet. Då måste man agera stenhårt, säger han.

Olle Lundin vid Uppsala universite­t tycker att det är märkligt att anmälan dröjt.

– Det ger intrycket att myndighete­n som sådan tar ganska lätt på lagar och regler.

Han kallar kulturen vid verket, om uppgiftern­a stämmer, för genomkorru­pt.

– Det är flera saker som gör att man reagerar, först och främst att det verkar vara många involverad­e. Det tyder på att det vuxit fram någon sorts kultur där det här uppfattats som okej.

LUNDIN TYCKER ATT tiden då Sverige sågs som korruption­sfritt är förbi.

– För det har varit många exempel de senaste två–tre åren. Och jag tror inte att det beror på att journalist­erna blivit bättre, utan det kan vara så att det sker någon form av kulturförä­ndring, säger han. Eneroth håller inte med. – Jag vill ändå gärna tro att vi har en sund kultur inom statliga myndighete­r, att ett korrekt beteende också är vad som premieras. Men man ska ha ständig beredskap att kunna agera om det behövs, det gäller att ha transparen­s i organisati­onen, ha visselblås­arfunktion­er och en tydlig värdegrund.

”Det tyder på att det vuxit fram någon sorts kultur där det här har uppfattats som okej.”

OLLE LUNDIN Uppsala universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden