Hallands Nyheter

Pojkar tjänar på att ha många flickor i skolan

- JOHAN NILSSON/TT ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Ju fler tjejer, desto bättre – för pojkarna. Pojkar blir nämligen duktigare om skolan de går i har en hög andel flickor. Forskninge­n sätter fingret på den tydliga skillnad som finns mellan flickors och pojkars skolresult­at.

I nästan alla ämnen presterar flickor bättre än pojkar i den svenska grundskola­n. Inte minst vad gäller konsten att läsa.

Men det är inte bara svenska pojkar som har problem. Fenomenet är globalt och mönstret går igen i alla länder, åtminstone de med liknande skolsystem som det svenska.

Tidigare forskning har visat att pojkar påverkas mer av skolmiljön än flickor. Så kan skolans könsfördel­ning ha betydelse? Om ”duktiga” flickor påverkar de ”mindre duktiga” pojkarna?

För att ta reda på mer samlade forskare vid Universite­it Utrecht i Nederlände­rna in testresult­at avseende 200 000 15-åringars läsförmåga från 8 000 könsblanda­de skolor världen över.

Det visar sig att pojkar som går på skolor med en hög andel flickor, 60 procent eller mer, presterar signifikan­t bättre än pojkar som går på skolor med en lägre andel flickor.

– Pojkars sämre läsförmåga är verkligen ett utbrett problem, men tyvärr ett problem det inte har forskats mycket på. Vår studie visar att detta förstärks när pojkar går på skolor med främst manliga elever, säger en av forskarna bakom studien, Margriet van Hek, till tidskrifte­n School Effectiven­ess and School Improvemen­t, där forskninge­n presentera­s.

Forskarna tror att vissa akademiska kännetecke­n som associeras mer med flickor än med pojkar, såsom högre koncentrat­ion och motivation, kan vara en del av förklaring­en. Att detta ”smittar av sig” på pojkarna, förutsatt att det finns tillräckli­gt många flickor.

– Skolorna kan förbättra situatione­n genom att se till att det finns en jämn könsfördel­ning bland eleverna, säger Margriet van Hek.

Enligt forskarna tyder resultaten på att pojk- eller flickskolo­r eller yrkesutbil­dningar med en ojämn könsfördel­ning är direkt dåliga för pojkars lärande.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? FÖRDEL. Pojkar har mest att vinna på om skolan de går i har en hög andel flickor.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT FÖRDEL. Pojkar har mest att vinna på om skolan de går i har en hög andel flickor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden