Hallands Nyheter

Iran letar överlevand­e

IRAN/IRAK: ANTALET DÖDSOFFER STIGER

-

Omfattning­en av skalvet i gränstrakt­en mellan Iran och Irak växer i takt med att räddningsa­rbetet fortgår. Över 450 människor har nu rapportera­ts omkomna och tusentals har skadats i skalvet. Minst 500 byar och städer i Iran är utsatta.

Räddningsp­ersonal söker efter människor som fastnat under rasmassor, samtidigt som många fruktar nya efterskalv.

– Mina två barn sov när huset började falla samman på grund av skalvet. Jag tog tag i dem och sprang ut på gatan. Vi tillbringa­de flera timmar på gatan innan hjälparbet­are flyttade oss till en skolbyggna­d, berättar Hojjat Gharibian i staden Qasr-e Shirin.

Skalvet inträffade en liten bit in på den iranska sidan av gränsen i söndags kväll, men kändes i stora delar av Mellanöste­rn.

ENLIGT IRANSKA statliga medier har fler än 452 människor omkommit och minst 7 100 skadats, rapportera­r CNN. I grannlande­t har minst sju människor mist livet och omkring 320 vårdas på sjukhus till följd av jordskalve­t, rapportera­r den kurdiska tv-kanalen Rudaw.

– Skalvet var tio kilometer grundare än vi trodde i går och det är av avgörande betydelse för hur stora skadorna blir. Dessutom är det uppgradera­t från 7,2 till 7,3, vilket i praktiken innebär ett nästan dubbelt så starkt skalv, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universite­t.

Han befarar också att skadorna i Irak kan vara mer omfattande

 ??  ?? FRUKTANSVÄ­RDA SCENER. Sörjande anhöriga i Sarpol-e-zahab i västra Iran. Tusentals människor har skadats och
FRUKTANSVÄ­RDA SCENER. Sörjande anhöriga i Sarpol-e-zahab i västra Iran. Tusentals människor har skadats och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden