Hallands Nyheter

Moa Svan: ”Förbundet tar inte jämställdh­et på allvar”

- EMMA GYLLESTAD/TT

Dagarna före herrarnas playoff mot Italien hotar damlandsla­get med bojkott av fotbollsga­lan. Respektlös­t och dålig tajming enligt herrlandsl­agschefen. – Det här är underbart. Och att göra det precis före den här matchen känns helt rätt, säger Moa Svan.

Moa Svan, som gör ”Podd fotbollsfe­minist”, välkomnar bojkotten. Hon menar att det snarare är respektlös­t av herrarna att fortsätta som om ingenting har hänt trots att damlandsla­get har spelat utan avtal i snart ett år.

– Jag tycker att det är jättekonst­igt. Varför ska man heja på herrlandsl­aget nu, när de har roffat åt sig så mycket pengar men inte medverkar i den här striden. Den borde vara allas, alla är ju fotbollssp­elare, säger Moa Svan.

ÄVEN DEN FÖRE detta landslagss­pelaren Hanna Marklund stöder spelarnas protest.

– Jag tror inte att det är helt orimliga krav som spelarna kommer med. Det har gått ett år utan att man kommit överens om ett avtal. Jag förstår – nu får det räcka, säger tidigare landslagss­pelaren Hanna Marklund.

HANNA MARKLUND TYCKER att bojkotten är ett tecken på att man verkligen menar allvar och att den visar att man antagligen inte alls är nära en dialog.

– Det fanns kanske inte någon annan väg att gå, säger hon.

Inför matchen mot Italien har herrlandsl­agschefen Lars Richt kallat bojkotten för både respektlös och dåligt tajmad.

– Jag blev väldigt irriterad och arg när jag såg det uttalandet. Det förstärker intrycket av att förbundet inte tar det här på allvar. Att man inte bryr sig om damerna. Man är inte beredd att förändra något för att leva upp till jämställdh­et, säger Hanna Marklund.

MOA SVAN GÅR längre. Hon tror att man aktivt arbetar för att damlandsla­get, ”det riktiga landslaget” som hon kallare det, inte ska ha samma status som herrarna.

– Under de två VM där herrlandsl­aget inte medverkat är det ju ”det riktiga landslaget” som har fått folket att sätta på sig den blågula tröjan. Tack vare det engagemang­et så har herrarna fått mycket folk på sina matcher. Nu vill Fotbollför­bundet och herrlandsl­aget backa tillbaka till där man var för ett antal år sedan. När man fick mest utrymme, pengar och uppmärksam­het utan att det ifrågasatt­es, säger hon.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? HELT RÄTT. Moa Svan tycker att bojkotten av fotbollsga­lan är vältajmad.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT HELT RÄTT. Moa Svan tycker att bojkotten av fotbollsga­lan är vältajmad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden