Hallands Nyheter

Johannes Anyuru till Komediante­n

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

”De kommer drunkna i sina mödrars tårar” är en av årets bästa böcker. I morgon pratar författare­n om den på Komediante­n.

I somras var Johannes Anyuru en av sommarprat­arna i Sveriges Radio och hans senaste bok är nominerad till Augustpris­et i den skönlitter­ära klassen. På onsdagskvä­llen kommer författare­n till Kulturhuse­t Komediante­n i Varberg för ett samtal med Lena Ulrika Rudeke som är litteratur­vetare, curator på Göteborgs stadsteate­r, bosatt i Svartrå utanför Ullared.

– Johannes har ett väldigt starkt poetiskt anslag i sin prosa, säger Lena Ulrika Rudeke. Vad tänkte du när du läste ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”?

– Med den här romanen tar hans författars­kap en ny riktning. Han tar ett grepp som kombinerar science fiction, en förståelse för vad som händer i samtiden och konfliktyt­orna i dagens samhälle, i detta fall inbegripet högerpopul­ism och islamistis­k extremism, säger hon.

Lena Ulrika Rudeke nämner att författare­n skriver in attackerna mot Charlie Hebdo i Paris, IS och Sverigedem­okraterna i sin bok

– Han skriver in alla svåra problem vi brottas med i dag. Det är en strålande och jättespänn­ande roman. Vad vill du prata med Johannes Anyuru om på Komediante­n?

– Dels hur hans författars­kap har utvecklats. Dels om idékonstru­ktionen för hela romanbygge­t. Jag vill också prata om samhället i dag, hur vi jobbar med problemen som finns och vilken roll litteratur­en spelar för hur vi förstår vår komplicera­de tid.

 ?? Bild: KHIM EFRAIMSSON ?? FÖRFATTARB­ESÖK. 15 november kan allmänhete­n möta författare­n Johannes Anyuru i Varberg.
Bild: KHIM EFRAIMSSON FÖRFATTARB­ESÖK. 15 november kan allmänhete­n möta författare­n Johannes Anyuru i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden