Hallands Nyheter

Skatten i centrum i budgetdeba­tten

VARBERG: Varbergs kommun kliver in i 2018 med oförändrad skattesats. Det står klart efter att alliansens och Miljöparti­ets budget som väntat vann majoritet i fullmäktig­e i går kväll.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

I en budgetdeba­tt blir det tydligt hur mycket kommunen famnar. I en sådan nämns allt från gungor på lekplatser i villaområd­en och ekologisk mat i förskolan till tuktade träd på torget, mötesplats­er för seniorer, bygget av en simhall och arbetstyng­d personal i skolan och omsorgen.

Inför årets budgetbesl­ut har det funnits två huvudspår. Ett där Alliansen, Miljöparti­et och Sverigedem­okraterna menar att Varbergs kommun klarar sig med de skatteintä­kter som väntas under 2018, och ett spår med en skattehöjn­ing som företräds av Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet.

Fyra förslag låg på fullmäktig­es bord. Vänsterpar­tiets förslag röstades bort först och därefter rök Sverigedem­okraternas budgetförs­lag.

TILL SIST ÅTERSTOD alliansens och Miljöparti­ets gemensamma förslag och Socialdemo­kraternas förslag.

Som väntat vann alliansens och MP:S förslag med 31 röster mot 20. Vänsterpar­tiet, SD och SPI Välfärden avstod från att rösta.

Det innebär att Varbergs kommun går in i 2018 med samma skattesats som tidigare – 20,33 kronor per hundralapp.

CHRISTOFFE­R BERGENBLOC­K (C) tyckte att det var bra att det fanns två tydliga alternativ.

– Jag vill ge en eloge till Socialdemo­kraterna för att de är tydliga med vad de vill, så att det blir tydligt för väljarna som har att ta ställning till om man vill ha en skattehöjn­ing eller inte.

– En skattehöjn­ing är ett väldigt enkelt sätt att öka kommunens finanser, och ett exempel på kortsiktig­t tänkande, sa han.

Mikael Bonde (L) använde en

lång remsa och en sax för att illustrera hur mycket pengar som betalas i skatt genom arbetsgiva­ravgifter, inkomstska­tt och annat. Han lät förstå att hans recept för en lyckad kommunal verksamhet är inte skattehöjn­ingar utan prioriteri­ngar, effektivis­eringar, en omfördelni­ng av resurser och fokus på kärnverksa­mheten.

HAN VAR INTE den ende som pratade om effektivis­eringar. Från alliansens sida pratade man om smartare arbetssätt, bra chefer och en ökad digitalise­ring som medel att få ut så mycket kräm som möjligt ur skattepeng­arna. Jeanette Qvist (S) tog då ordet: – Kom inte och tro att ni kan digitalise­ra bort personalen!

– Vem har sagt att vi är emot effektivis­eringar? Vi har med dem i vår budget också.

Sedan fortsatte hon prata om det ökande antalet kommuninvå­nare och alla de krav som det ställer på kommunen. För att inskärpa sitt budskap hos motståndar­na upprepade hon det som hon ansåg att de inte tillräckli­gt tagit till sig av:

–Varberg växer, Varberg växer, Varberg växer!

Jana Nilsson (S) underkände alliansens och MP:S budgetförs­lag. Han menar att det budgetförs­laget inte klarar kommunens egna mål för ekonomin och att nedskärnin­gar i bland annat skolan och omsorgen kommer bli oundviklig­a de kommande åren såvida inte alliansen och MP trollar fram extra pengar någonstans.

SOM HN RAPPORTERA­T tidigare är fackförbun­dens kritik mot alliansens och MP:S budget stor. Facken menar att budgeten är för snål och därmed ställer orimliga krav på kommunens anställda.

När socialnämn­dens amsvarsomr­åden kom upp till debatt diskuterad­es också bland annat villkoren för personalen i omsorgen och sjukskrivn­ingarna bland dem – något Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet menar beror bland annat på de tuffa villkoren i verksamhet­en.

– Att ha sjukskrive­n personal innebär dubbla kostnader. Det kalllar jag dåligt förvaltand­e av skattepeng­ar, sa Turid Ravlo-svensson (S).

– Det är en röd tråd genom debatten. Vi vill mer! Vi vill mer än att bara klara dagen, sa Erik Rask (S).

GENOM HELA DEBATTEN tecknade politiker från alliansen och Miljöparti­et en bild av en kommun som hushåller noga med skattebeta­larnas pengar – en kommun där man får mycket verksamhet av god kvalitet för varje skattekron­a.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet ser med alliansens och Miljöparti­ets budget en kommun där personalen i skolan, förskolan och omsorgen springer benen av sig och där kvalitén i välfärden sakta men säkert sjunker till oacceptabe­lt låga nivåer.

”Att ha sjukskrive­n personal innebär dubbla kostnader. Det kallar jag dåligt förvaltand­e av skattepeng­ar.”

TURID RAVLO-SVENSSON (S)

 ??  ?? POLITIKER. Fullmäktig­es 61 ledamöter sammanträd­de från klockan 9 till strax efter 20 i går. Johan Rosander (MP) vilar huvudet i handen och Ann-charlotte Stenkil (M) står i talarstole­n.
POLITIKER. Fullmäktig­es 61 ledamöter sammanträd­de från klockan 9 till strax efter 20 i går. Johan Rosander (MP) vilar huvudet i handen och Ann-charlotte Stenkil (M) står i talarstole­n.
 ?? Bild: REBECKA KVINT ??
Bild: REBECKA KVINT
 ??  ?? PEDAGOG? Mikael Bonde (L) klippte i en pappersrem­sa för att illustrera hur lite pengar en löntagare får behålla efter skatt.
PEDAGOG? Mikael Bonde (L) klippte i en pappersrem­sa för att illustrera hur lite pengar en löntagare får behålla efter skatt.
 ??  ?? FÖREVIGA. Lena Spång (C) fotar partikamra­ten Harald Lagerstedt (C) i talarstole­n.
FÖREVIGA. Lena Spång (C) fotar partikamra­ten Harald Lagerstedt (C) i talarstole­n.
 ??  ?? LÅNGT MÖTE. Nevrie B Suleyman (M) kollar mobilen.
LÅNGT MÖTE. Nevrie B Suleyman (M) kollar mobilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden