Hallands Nyheter

Bostadspri­serna har vänt nedåt

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Ny statistik visar att priset på bostadsrät­ter faller i hela landet och så även i Varberg. Men det rör sig än så länge om små förändring­ar. Hos den lokala Fastighets­byrån anser man att det rör sig om en ”sund avmattning”.

Priserna på bostadsrät­ter sjunker nu i hela landet, och även i Varberg. Men ännu är förändring­arna relativt små. – Det vi ser är framför allt att försäljnin­gstiderna blir längre, kommentera­r Martin Birgerson på Fastighets­byrån i Varberg.

De färska siffror som presentera­des av Svensk Mäklarstat­istik på tisdagen visar att prisfallet på bostadsrät­ter nu inte bara gäller storstadso­mrådena, utan även landet som helhet.

Lokalt i Varberg har det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset för bostadsrät­ter sjunkit något under den senaste månaden (från 33 637 kronor till 33 117 kr), men jämfört med förra året så ligger priserna drygt fem procent högre. Priserna nådde en topp i augusti och är nu nere på ungefär samma nivå som i våras.

– Vi är på väg mot en sundare och mindre överhettad marknad. Priserna planar ut, säger Martin Birgerson.

Han tror inte på någon drastisk prisnedgån­g, däremot att en svalare bostadsmar­knad faktiskt kan ge nöjdare kunder för mäklarbyrå­erna.

– Det är bättre att en försäljnin­g tar tre veckor än att buden rasar iväg under de första dagarna. Det blir lättare för alla att planera och också för säljaren att veta ungefär vad man kan förvänta sig, säger han.

Däremot tror han att marknaden när det gäller nyproducer­ade bostadsrät­ter har haft sin höjdpunkt.

– Så som det har varit att man bara kan bygga och i princip räkna med att sälja slut direkt, det tror jag inte kommer att vara en sanning framöver. Det behövs fortfarand­e byggas, men för rätt målgrupp, kanske inte lyxbostäde­r, säger han.

Han är försiktigt positiv till de senaste förslagen om skärpta amortering­skrav.

– Det är jättebra att man visar med åtgärder att man inte kan låna på sig hur mycket som helst. Det har inte varit sunt. Men egentligen kanske jag helst hade sett ett avtrappat ränteavdra­g, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden