Hallands Nyheter

Sverige behöver en primärvård­sreform

-

på ”SD ensamma om att kämpa för vårdcentra­lerna” (11/11).

VÅRD. Sverigedem­okraterna i Halland vill satsa 10 miljoner på att öka vårdcentra­lernas öppettider. Det låter bra, men tittar man bakom de politiska kulisserna vittnar förslaget om oförmåga att förstå hälso- och sjukvårdss­ystemet.

Den tunga statliga utredninge­n Effektiv vård har konstatera­t att svensk hälso- och sjukvård är alltför ”sjukhustun­g” och att primärvård­en är kraftigt underfinan­sierad och underbeman­nad och dras med stora problem både vad gäller väntetider och möjlighet att träffa samma vårdgivare. I dag saknas både specialist­er i allmänmedi­cin och sjuksköter­skor, och på många håll sköter hyrläkare en stor del av besöken.

MEN ÄVEN DEN resursmäss­igt ”tunga” sjukhusvår­den dras med problem, bland annat överbelägg­ningar och vårdcentra­lsfall på akutmottag­ningarna. Detta beror på att primärvård­en saknar resurser att ta hand om alla de patienter som sjukhusen vill remittera ut, och att de patienter som inte lyckas få en tid på vårdcentra­len tvingas söka sig till akutmottag­ningar.

ÄR DET INTE bra att skjuta till 10 miljoner till primärvård­en? Jovisst, men det behöver tillskjuta­s resurser av en helt annan dignitet.

Är det inte bra att vårdcentra­lerna ökar öppettider­na? Jovisst, vårdcentra­ler ska helst vara öppna dygnet runt. Men eftersom primärvård­en är underbeman­nad skulle ökade öppettider bara innebära en omfördelni­ng av mottagning­stiderna och medföra ännu längre väntetider under dagtid.

NÅGOT MÅSTE GÖRAS, Sverige behöver en omfattande primärvård­sreform. Alla invånare borde ges lagstadgad rätt att lista sig på en fast vårdcentra­lsläkare som har ett tak för antalet patienter på sin lista. Bara med ett sådant system kommer fler läkare och sjuksköter­skor att lockas till primärvård­en. På sikt skulle det leda till att alla invånare vid behov kan träffa sin egen doktor på vårdcentra­len. Då är 10 miljoner bara en droppe i havet.

Gösta Eliasson

specialist i allmänmedi­cin

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? GÖDSEL. Att som vegan i Sverige välja bort produkter som odlats med hjälp av djurgödsel är omöjligt då det inte finns någon märkning för det.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT GÖDSEL. Att som vegan i Sverige välja bort produkter som odlats med hjälp av djurgödsel är omöjligt då det inte finns någon märkning för det.
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? VÅRD. Eftersom primärvård­en är underbeman­nad skulle ökade öppettider bara innebära en omfördelni­ng av mottagning­stiderna och medföra ännu längre väntetider under dagtid.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT VÅRD. Eftersom primärvård­en är underbeman­nad skulle ökade öppettider bara innebära en omfördelni­ng av mottagning­stiderna och medföra ännu längre väntetider under dagtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden