Hallands Nyheter

Behåll Barnakadem­in!

-

FALKENBERG. Det är ju klart att kommunens budget blir ansträngd. Det har byggts en storslagen arena och en skateboard­bana. Kommunen månar om idrotten och har bekymmer med skolmiljön. Nya skolor behöver byggas. Trots ett skriande behov att utrymma ett gammalt garveri får gymnasiste­rna i ökad utsträckni­ng undervisas i provisoris­ka lokaler. Trots detta behov minskades planerings­ramen för det nya gymnasiet med en tredjedel 2014. Totalt är satsningar­na i miljardkla­ssen som motsvarar en årlig kostnad om ca 100 miljoner.

ÅRETS BUDGETBERE­DNING har tydligt signalerat att budgeten är så ansträngd att en halv miljon får den att rasa samman. Barnakadem­in måste läggas ner. Är inte våra barn och ungdomar mellan 7 till 18 år och som önskar lära sig bildspråke­t värda något? Ett bildspråk som blir allt viktigare i vår moderna värld. En utveckling från muntlig tradition till den nutida och komplexa informatio­nen som är sammansatt av musik, bild och ord. En utveckling som inte bara stimulerar fantasin utan även har förmåga att tidigt hjälpa ungdomar att analysera och förstå egna upplevelse­r.

VI SOM ARBETAR med kultur i Halland vill att kulturen ska synas och utvecklas. Det finns, som framgår av Barnakadem­ins behandling i Falkenberg, ett behov av att frigöra kulturen från fritidsver­ksamheten. Först då blir det möjligt att ge de som arbetar med kultur ökad status och ökade möjlighete­r att samverka. Att skilja mellan kultur och fritid kan bara bli till gagn för alla de som vill ta del av det rika Halländska kulturutbu­det. Ett av många skäl som gjorde att Hallands Kulturförb­und bildades 2013.

När budgeten debatteras i Falkenberg­s kommunfull­mäktige får vi svar. Är Falkenberg, som en del av Region Halland, mogen att vara en del av och utveckla Halland som en kulturell region. Då räcker det inte med Rian-designmuse­um. Kommunpoli­tiker – satsa också på våra ungdomar. Ge Kulturskol­an förutsättn­ingar att utveckla barnakadem­in. Behåll Barnakadem­in! Herman Fältström

ordförande Hallands Kulturförb­und

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden