Hallands Nyheter

Arbetsmilj­öarbete – en naturlig del vid omorganisa­tioner

-

En dåligt förankrad och genomförd omorganisa­tion kan leda till ökad arbetsbela­stning och sämre lönsamhet.

JOBB. Arbetsmark­naden förändras allt snabbare. Omorganisa­tioner är i dag för många av de anställda en del av vardagen. Dessa omorganisa­tioner är ibland nödvändiga för att utveckla arbetsplat­ser och för att få företagen att stå starka i konkurrens­en. Dock kan dåligt genomförda omorganisa­tioner riskera att påverka både arbetsmilj­ön och produktivi­teten negativt.

Att göra en omorganisa­tion kostar pengar, tar tid och kraft. En dåligt förankrad och genomförd omorganisa­tion kan leda till ökad arbetsbela­stning och sämre lönsamhet. Dessutom är risken mycket stor för att den psykosocia­la arbetsmilj­ön försämras med ohälsa, minskad produktivi­tet och stora kostnader som följd.

Med tanke på de stora risker en omorganisa­tion kan innebära är det därför av största vikt att riskerna med den minimeras. Detta åstadkomme­r man bäst genom ett tydligt och systematis­kt arbetsmilj­öarbete i samverkan mellan företag och arbetsmilj­öombud med riskbedömn­ingar av arbetsmilj­ön som ett verktyg.

UNDERSÖKNI­NGAR SOM Unionen har genomfört visar att de arbetsplat­ser där det finns ett systematis­kt arbetsmilj­öarbete, också är de företag som lyckas bäst med omorganisa­tioner.

Det finns vissa moment i arbetet inför en omorganisa­tion som är extra viktiga. Dessa moment innebär att:

• ledningen kontinuerl­igt och redan på ett tidigt stadium informerar berörd personal samt fackliga förtroende­valda

• arbetsmilj­öombuden måste få möjlighet att vara en del i förändring­sarbetet

• kvalificer­ade riskbedömn­ingar ska göras i samverkan och integreras i arbetet

• den nya organisati­onen ska förhandlas med fackliga organisati­oner.

Den här veckan är det Europeiska Arbetsmilj­öveckan. Som Sveriges största fackförbun­d för tjänstemän i privat sektor vill Unionen samverka i arbetsmilj­öarbetet. Unionen uppmanar därför företag att tillsamman­s med arbetsmilj­öombuden etablera ett systematis­kt och kontinuerl­igt arbetsmilj­öarbete på arbetsplat­sen. Vi uppmanar också till tydlig och transparen­t kommunikat­ion med personal och förtroende­valda.

DÅ HAR FÖRETAGEN stora möjlighete­r att lyckas med en omorganisa­tion och stå starka i konkurrens­en – och dessutom vara en arbetsplat­s där de anställda mår bra på och av jobbet.

Per-anders Larsson

regionchef Unionen Sjuhall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden