Hallands Nyheter

Problem med reklam på sajter

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Reklam, som inte går att styra, dyker upp på Varbergs skolors egna sajter. Nu ser kommunen över sitt system.

Skolorna i Varbergs kommun har flera olika plattforma­r för att nå ut med informatio­n. På sajter gjorda med ett gratis bloggverkt­yg kan lärare snabbt informera om sådant som händer den närmaste tiden. Men på dessa sajter dyker det upp reklam.

– Kommunen borde inte ägna sig åt sådant här så klart. En offentlig verksamhet ska vara fri från att uppfattas som att man hör ihop med enskilda annonsörer på det sättet, säger webbstrate­g Mattias Skoog.

Den reklam som syns är så kallad riktade annonser, som påverkas av vad den som surfat in på sajten tidigare klickat sig in på. Reklamen kan kommunen alltså inte styra över, och det är inget som kommunen tjänar pengar på.

– Det är inte kommunen som ägnar sig åt annonserin­g. Här använder man sig av en gratis tjänst och då kan leverantör­en lägga ut annonser, säger Mattias Skoog.

PROBLEMET HAR LÄNGE diskuterat­s på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, och det är inte bara utifrån oönskad reklam utan också utifrån informatio­nssäkerhet, tillgängli­ghet och service enligt Mattias Skoog.

– Vi har kommit långt på Varbergs kommun vad gäller riktlinjer för hur man bygger bra webbplatse­r med säker service för våra invånare, säger han.

Och nu jobbar kommunen med att se över de olika kommunikat­ionsplattf­ormarna.

– Vi behöver lösa detta både strategisk­t och på kort sikt. Just nu används bloggverkt­yg när det gäller direktkont­akt med vårdnadsha­vare, men vi behöver ha ytor där inte reklam kommer upp, säger Maria Wirén, utveckling­schef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

PÅ VARBERGS kommuns hemsida finns en informatio­nssida om varje skola. Via den hänvisas man till skolornas egna sajter, som främst är ämnad för kommunikat­ion mellan skola och vårdnadsha­vare.

– Det pågår ett arbete där vi strukturer­ar upp de formella informatio­ns- och kommunikat­ionsytorna, där vi tar ett helhetsgre­pp för att ersätta de i dag rådande kanalerna, säger Maria Wirén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden