Hallands Nyheter

En halv tablett kan rädda liv

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hn.se

Den som får hjärtinfar­kt kan faktiskt själv påbörja behandling­en. En halv Magnecyl eller Treo räcker och gör skillnad i förloppet.

Det hävdar Johan Skogmalm, ambulanssj­ukskötersk­a och utbildare inom svenska rådet för hjärtlungr­äddning, Hlr-rådet.

– Tablettern­a innehåller acetylsali­sylsyra som är blodförtun­nande och minskar risken för att blodet klibbar ihop sig till fler proppar, säger han.

EN AV SJUKVÅRDEN­S första insatser vid hjärtinfar­kt är att ge patienter acetylsali­sylsyra, förutsatt att de tål läkemedlet. Ambulanspe­rsonalen möter ofta människor som har drabbats av hjärtinfar­kt.

– Vi ger acetylsali­sylsyra till våra hjärtpatie­nter på plats innan vi åker vidare till sjukhuset. Men den tid som går i väntan på ambulansen är dyrbar, ibland kan körsträcka­n till patienten vara flera mil. Därför vill vi sprida informatio­nen om att man själv kan ta en halv tablett innan vi är framme. Den åtgärden gör skillnad och bidrar till att chansen för överlevnad ökar. En hjärtinfar­kt är ett allvarligt tillstånd och kan leda till hjärtstopp.

BEHANDLING­EN BYGGER PÅ internatio­nell vetenskap och erfarenhet från European Resuscitat­ion Council, ERC, som fastställe­r standard och ger riktlinjer inom Europa för återuppliv­ning.

– Vart femte år fastställs nya riktlinjer för Första Hjälpen och i detta ingår hjärt-lungräddni­ng, säger Johan Skogmalm.

I EGENSKAP AV utbildare deltog Johan Skogmalm i ERC:S senaste symposium som hölls i Prag 2015 och där nyttan av patientens egen tidiga insats framhölls.

Han är ansvarig för kursboken Första Hjälpen vars instruktio­ner om livräddnin­g uppdateras utifrån nya riktlinjer. Han driver också företaget Savelife som vänder sig till företag och grupper med kurser i hjärt-lungräddni­ng.

– Informatio­nen om att själv ta en halv tablett finns inte än på 1177:s hemsida och personer som ringer 112 får ingen upplysning, men vi tror att det kommer. Därför driver vi på och uppmuntrar folk att våga gripa in och ge sig själva, eller en annan drabbad, den första hjälpen innan sjukvården tar vid.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NYA RÖN. Johan Skogmalm vill uppmärksam­ma fler på att man själv kan ta tabletten i väntan på ambulans.
Bild: ROGER LARSSON NYA RÖN. Johan Skogmalm vill uppmärksam­ma fler på att man själv kan ta tabletten i väntan på ambulans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden