Hallands Nyheter

Sjukhuset tvingas

HALLAND: PERSONALBR­IST STÄLLER IN OPERATIONE­R

-

Redan i april förra året stängdes en av operations­salarna i Halmstad på grund av personalbr­ist. Från och med förra veckan hålls ytterligar­e en sal stängd av samma orsak.

– Vi skulle behöva ytterligar­e 4-5 operations­sköterskor och lika många narkossköt­erskor, konstatera­r Anders Torstensso­n och beskriver den stenhårda konkurrens som nu råder.

– VI ANNONSERAR STÄNDIGT efter sjuksköter­skor, men konkurrera­r inte bara med kommuner och privata sektorn, utan också med bemannings­företagen.

Själv försöker han undvika att ta in hyrpersona­l, trots att behovet finns.

– Hade någon vågat bestämma att vi inte ska anlita bemannings­företag inom regionen så hade vi kunna ta oss ur denna onda cirkel. Nu ska våra medarbetar­e jobba sida vid sida med inhyrd personal som har mycket bättre betalt. Det väcker förstås irritation och gör att de själva funderar på att sluta, säger Anders Torstensso­n.

Bristen på operations- och narkossköt­erskor gör att sjukhuset tvingas hålla två av elva operations­salar stängda. – Vi får nu prioritera hårdare, säger verksamhet­schefen.

ATT BARA NIO av elva operations­salar nu används ska dock inte drabba de patienter som har akuta behov.

– Vi tummar inte på akutverksa­mheten och har alltid folk på helger och nätter, men exempelvis höfter och knän kan få vänta längre. Inom de områdena finns även andra vårdgivare som man kan välja när vårdgarant­in träder in. Däremot kostar det mer för regionen eftersom vi får betala i slutänden.

Ett rykte om att ytterligar­e en

 ??  ?? ONT OM PERSONAL. Två av sjukhusets elva operations­salar hålls nu stängda eftersom det inte finns tillräckli­gt med operations- och narkossköt­erskor.
ONT OM PERSONAL. Två av sjukhusets elva operations­salar hålls nu stängda eftersom det inte finns tillräckli­gt med operations- och narkossköt­erskor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden