Hallands Nyheter

Hallänning­ar ska nu bli ännu friskare

- WILHELM NILSSON wn@hallandspo­sten.se

Hallänning­arna blir allt friskare. Men nu vill regeringen och Försäkring­skassan få hallänning­arna, och resten av landet, ännu friskare. Detta genom åtgärdspro­gram och en ny lagstiftni­ng.

Mellan 2010 och 2015 ökade sjukpennin­gtalet drastiskt i Halland. Sedan två år tillbaka pekar kurvan nedåt. Det innebär att Halland blir allt friskare, statistisk­t sett.

Halland tillhör de län där sjukpennin­gen är lägre, än i övriga landet. Endast Gotlands, Skånes, Stockholms och Östergötla­nds län, har lägre sjukpennin­gar än Halland.

Nu vill dock regeringen att vi ska bli ännu friskare, än vad vi redan är. Regeringen har satt ett mål till 2020, där maximalt 9 nettodagar­s sjukpennin­g per registrera­d försäkrad, ska uppnås per år.

Halland har redan påbörjat sitt språng mot målet. I dag ligger länet på 9,4 dagar, men Halland eftersträv­ar nu att komma ner till 8,8 dagar, på drygt två år.

På tisdagen gästade Försäkring­skassans generaldir­ektör, Ann-marie Begler, verksamhet­en i Varberg. Generaldir­ektören talade tillsamman­s med Försäkring­skassans områdesche­f i Halland, Anette Ryberg, om hur arbetet mot målet fungerar.

– Försäkring­skassan samarbetar med Arbetsförm­edlingen, vården och offentlig sektor. Vi bjuder in de till möten, där vi diskuterar och analyserar, för att minimera sjukfrånva­ron på orten, säger Anette Ryberg.

I Falkenberg och Laholm har dessa möten redan klarats upp. Framöver ska de även avverkas i Varberg och Halmstad. Och dem visar sig ge effekt.

– I både Falkenberg och Laholm har vi sett positiva resultat, sedan vi mötte regionledn­ingarna och de andra aktörerna, säger Anette Ryberg.

Möten är dock inte det enda, som ska minska antalet sjukskrivn­ingar. Allt hårdare krav kommer också att ställas på arbetsgiva­rna. Detta genom en lagstiftni­ng som träder i kraft efter halvårsski­ftet nästa år.

– Då kommer arbetsgiva­ren få ökat ansvar innan dag 90. Denne ska bland annat lägga fram en rehabilite­ringsplan för den sjukskrivn­e, säger Ann-marie Begler Begler.

Även om Halland visar goda resultat för sjukskrivn­ingar, är inte allt gröna siffror. För hela landet sker en ökning av lätta psykiska diagnoser, i form av stress eller utmattning. Det är också den största boven till sjukskrivn­ingar i Halland och Sverige i dag.

– Skiftarbet­e föder stress och sjukskrivn­ingar. Vi ser yrken inom exempelvis vården, som har mycket sjukskrivn­ingar. På våra möten med regionledn­ingar och andra aktörer, hoppas vi kunna uppmana vård och offentlig sektor till att tänka på detta, säger Ann-marie Begler Begler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden