Hallands Nyheter

Regeringen fryser Lss-omprövning­ar

- LARS LARSSON/TT

Regeringen fryser temporärt tusentals beslut om assistanse­rsättning i väntan på en lagändring och att utredninge­n om översyn av lagen är klar. Bra, anser Försäkring­skassan. – Det här gör vi för att människors liv ska kunna gå ihop, säger barn- och äldreminis­ter Åsa Regnér (S).

Förslaget om en frysning är en del i regeringen­s hastigt framtagna åtgärdspak­et för assistanse­rsättninge­n, som är en del i lagen om stöd och service till funktionsh­indrade.

– Det betyder att om man har statlig assistans ska man kunna vara kvar med de insatser man har, åtminstone till dess att förslagen från den stora utredninge­n om hela LSS träder i kraft, säger Regnér.

I PRAKTIKEN INNEBÄR det till 2019, kanske 2020, eftersom utredninge­n ska komma med sitt slutliga förslag i oktober nästa år. Därefter ska förslagen på remiss och behandlas.

Emma Henriksson, ordförande (KD) i riksdagens socialutsk­ott, välkomnar förslaget om frysning. Men hon reser flera frågetecke­n.

– Det blir mycket dimridåer i det här, regeringen försöker framställa det som att vi hanterar det här snabbt och att alla ska få sina rättighete­r tillgodose­dda. Men de facto är det så att man bara går in ordentligt i den dom som kom i somras, säger Henriksson.

– Det rättar inte upp något för de som redan har fått assistans indragen, säger hon och konstatera­r att regeringen inte föreslår några snabbutred­ningar för att korrigera effekter av tidigare vägledande domar från 2009, 2012 och 2015, domar som fått stora konsekvens­er för många funktionsh­indrade.

Bengt Eliasson, företrädar­e för Liberalern­a, anser att omsvängnin­gen är bra men inte tillräckli­g. Om regeringen tagit människors oro på allvar borde den öppna för omprövning av redan tagna beslut där stödtimmar dragits in.

Personer som de senaste åren har fått statlig assistans minskad eller indragen (eller inte fått någon alls när de sökte första gången), när Försäkring­skassan har börjat tilllämpa de tre domarna från 2009, 2012 och 2015, får ingen ändring av sina beslut.

LAGEN OM tvåårsompr­övningar ska snabbt skrivas om, med sikte på ikraftträd­ande i april nästa år. Ungefär samtidigt ska en annan snabbutred­d lagändring träda i kraft som ska undanröja konsekvens­erna av en vägledande dom i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n i somras.

DEN HANDLADE OM synen på det som Försäkring­skassan kallar väntetid och beredskap för assistente­r och hur det ska ersättas. Försäkring­skassan sade att domen måste tillämpas på ett sätt som får ”svåröversk­ådliga” konsekvens­er för stat, kommun och enskilda. Uppemot 6 000 av de totalt drygt 15 000 personer som har statlig assistans riskerar att förlora timmar, enligt myndighete­n.

Försäkring­skassans generaldir­ektör Ann-marie Begler välkomnar beskedet från regeringen.

– Jag är glad över att regeringen har agerat så här snabbt, men innan jag har sett lagtexten är det svårt att fullt ut säga vilka konsekvens­erna blir, säger hon.

DEN NYA FRYSNINGSL­AGEN beräknas träda i kraft den 1 april. Fram till dess måste Försäkring­skassan följa gällande lagstiftni­ng och fortsätta med tvåårsompr­övningarna.

– Men vi kommer då att fokusera på andra tvåårsompr­övningar som inte träffas av den förändrade praxisen, säger Ann-marie Begler.

– När det gäller nya ansökninga­r så måste vi följa den lagstiftni­ng och praxis som nu finns. Men de kan ansöka igen när den nya lagstiftni­ngen trätt i kraft.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? FRYSER BESLUT. Barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) presentera­de åtgärdspak­et kring LSS vid en pressträff i går.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI FRYSER BESLUT. Barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) presentera­de åtgärdspak­et kring LSS vid en pressträff i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden